«Θηλιά στο λαιμό» του e-ΕΦΚΑ αποτελούν οι ολοένα και αυξανόμενες νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Για το 2021, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν κατά μέσο όρο, έως τις 15.000 σε μηνιαία βάση! Με δεδομένο ότι ήδη βρίσκονται περίπου 360.000 εκκρεμότητες σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εκφράζουν έντονο προβληματισμό για πιθανή νέα αύξηση, γεγονός που θα προκαλέσει πραγματική ασφυξία στη λειτουργία του Φορέα.
Οι αυξήσεις στις απονομές οφείλονται στο γεγονός ότι τα όποια «παράθυρα» εξόδου προς τη σύνταξη, παύουν να ισχύουν από το 2022 και μετά. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης διαμορφώνονται στα 67 έτη με 15αετία και στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης. Εάν δεν δώσει η κυβέρνηση κάποιας μορφής ελάφρυνση σε αυτό το νομοθετικό καθεστώς που έχει θεσμοθετηθεί από το 2015 (ν. 4336), τότε θα είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που θα εγκλωβιστούν και θα πρέπει να παραμείνουν για αρκετά ακόμα έτη στην εργασία τους, μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Γι’ αυτό και θα σπεύσουν, όσο θα προχωρούν οι μήνες της τρέχουσας χρονιάς, να υποβάλλουν αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης. Όπου φύγει-φύγει δηλαδή και ο e-ΕΦΚΑ μοιάζει εντελώς απροετοίμαστος για να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Για να μπορέσει το σύστημα να απορροφήσει αυτό τον τεράστιο όγκο, αλλά ταυτόχρονα και να μειώσει τις ήδη υπάρχουσες αιτήσεις που έχουν μείνει στα… αζήτητα, πρέπει να μπορέσει να απονείμει πάνω από 25.000 αιτήσεις σε μηνιαία βάση.
Τα στοιχεία μέχρι τον Οκτώβριο ( 15.902 απονομές νέων συντάξεων) όπως αποτυπώνονται στο σύστημα Ήλιος, ήταν απογοητευτικά. Το Νοέμβριο (23.310 απονομές) και το Δεκέμβριο (25.974 απονομές) της περασμένης χρονιάς, η κατάσταση σαφώς βελτιώθηκε. Όμως, η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχιστεί και να παγιωθεί κατά το τρέχον έτος, για να περιοριστεί το πρόβλημα. Γι’ αυτό και δεν πρόλαβε καλά-καλά ο Κωστής Χατζηδάκης να αναλάβει το νέο του πόστο και ευθύς αμέσως ο e-ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο που καλεί τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους να συστήσουν κλιμάκια και να επιδιώξουν να απονείμουν όσο γίνεται περισσότερες συντάξεις. Με ένα αντίτιμο της τάξης των 480 ευρώ το μήνα, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι που θα στελεχώσουν αυτά τα κλιμάκια. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη διαδικασία είχε πραγματοποιηθεί και επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, με περιορισμένο, αλλά υπαρκτό, αποτέλεσμα.
Στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης γνωρίζουν βέβαια ότι το πρόβλημα δε λύνεται ούτε με κλιμάκια εργασίας, που για λίγους μήνες θα «βάλουν πλάτη», ούτε με επιστροφή… συνταξιούχων, όπως θέσπισε ο τέως υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε τελευταία νομοθετική του παρέμβαση. Ξέρουν ότι χρειάζονται προσλήψεις νέου και απόλυτα εξειδικευμένου προσωπικού. Γι’ αυτό και επιμένουν στην επαναπρόσληψη των 1.000 και πλέον νέων εργαζόμενων, που ήταν πτυχιούχοι και δούλεψαν στην Κοινωνική Ασφάλιση από το 2018 και για ένα έτος. Οι εργαζόμενοι αυτοί έφυγαν από τον e-ΕΦΚΑ, παρά το γεγονός ότι οι Διευθυντές των τμημάτων είχαν ζητήσει επίμονα την παραμονή τους. Τώρα, η «τρύπα» στο σύστημα είναι ορατή και η ψηφιοποίηση του συστήματος, που τόσο πολύ στήριξε ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας, δεν έχει δείξει ακόμα τα απαιτούμενα αποτελέσματά της…