Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, τα συνδικάτα στους δρόμους!

Η φετινή «άνοδος» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη θα έχει μια μεγάλη ιδαιτερότητα: Δεν θα συνοδεύεται από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την ακύρωση της ΔΕΘ. Έτσι, η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα συνοδευτεί μόνο από την ομιλία του, η οποία θα πραγματοποιηθεί πάλι, με τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων. Αυτό όμως, δεν εμποδίζει τα συνδικάτα να προετοιμάζονται για τις «παραδοσιακές» συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπως γίνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη.

Ουσιαστικά, οι κοινωνικοί φορείς θέλουν έτσι να «ανοίξουν τον κύκλο» των αντιδράσεων απέναντι στην κυβέρνηση, κύρια για τις επιλογές της στο σκέλος των εργασιακών, αλλά για τις παρεμβάσεις της στα συνδικαλιστικά δρώμενα. Όλα αυτά, ενώ το υπουργείο Εργασίας, προετοιμάζει ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και ειδικά στις επικουρικές συντάξεις.

Μεγάλη «απούσα» θα είναι όμως η ΓΣΕΕ, που αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όπως κάθε χρόνο και να περιοριστεί απλώς σε μία συνέντευξη τύπου…

Αντίθετα, η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, μπροστά από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Την ίδια μέρα, αλλά μισή ώρα αργότερα, το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Κοινό παρονομαστή των αιτημάτων των συνδικάτων, αποτελεί η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του κόσμου της εργασίας και η αποκατάσταση του συστήματος υγείας, το οποίο ενώ έχει πληγεί από τις μνημονιακές περικοπές των τελευταίων ετών, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εντωμεταξύ, ως Πανελλήνια Ημέρα Δράσης καθόρισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου και καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου σε ολόκληρη τη χώρα, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την εισοδηματική κάλυψη όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις καθώς και την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας με υποχρεωτική εφαρμογή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ