Με τη χώρα να βιώνει το «σκληρό πρόσωπο» της πανδημίας και να μετρά πάνω από 3.000 θύματα, η κοινωνία έχει ανάγκη για αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση ισχυρότερη από ποτέ. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, η κυβέρνηση θέτει σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ένα νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται από την ΕΣΗΕΑ, ως «οδοστρωτήρας»
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση, «αιφνιδιαστικά και με fast track διαδικασίες θέτει σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της τροποποιημένης με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018, Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης», το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις που απειλούν να καταλύσουν τον στενό πυρήνα των εργασιακών σχέσεων.» Μάλιστα, τονίζεται ότι την ίδια στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας προχωρά σε τέτοιες πρωτοβουλίες, «έχει ρίξει στον Καιάδα την ενίσχυση του έντυπου Τύπου ένα χρόνο τώρα»…
Η ΕΣΗΕΑ χαρακτηρίζει «δεινή» την εφευρετικότητα του σχεδίου νόμου από τους συντάκτες του, «που πραγματικά εκπλήσσει». Ενός σχεδίου νόμου, που ακόμα μια φορά επιχειρείται η αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων. «Έως σήμερα», διαπιστώνει η Ένωση, «γνωρίζαμε για εργαζόμενους σε μερική απασχόληση, για εργαζόμενους σε εκ περιτροπής εργασία, για εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης. Σήμερα ήρθε η ημέρα η ελληνική κοινωνία να γνωρίσει μια νέα εκδοχή της ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων. Πρόκειται για τους προσμετρημένους εργαζόμενους, αυτούς δηλαδή που αλλού θα εργάζονται και αλλού θα υπολογίζονται ως εργαζόμενοι.»
Αλλά και οι μη προσμετρημένοι δεν θα έχουν καλύτερη μοίρα. Όπως παρατηρεί η ΕΣΗΕΑ, «οι συμβάσεις τους, αν περάσει το νομοσχέδιο οδοστρωτήρας, θα μπορούν να μετατραπούν άμεσα και νόμιμα σε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών. Το διακύβευμα είναι ζωτικής σημασίας για όλο τον Κλάδο του Τύπου, αφού κατακτήσεις είκοσι πέντε ετών ουσιαστικά ακυρώνονται σε μια νύχτα».
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων δηλώνουν ΣΤΑΘΕΡΑ και ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΑ την αντίθεσή τους στο νέο αυτό νομοσχέδιο – δούρειο ίππο που απειλεί κατάφωρα τον στενό πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων μας ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ:
Την απόσυρση του άρθρου 41, σύμφωνα με τον οποίο διατηρείται ο κανόνας των 400 εργαζομένων όχι πλέον αποκλειστικά υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας αλλά και υπό καθεστώς σύμβασης παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου. Επιπλέον για την κάλυψη του αριθμού των 400 εργαζομένων δύνανται πλέον να υπολογιστούν εργαζόμενοι συνδεδεμένων επιχειρήσεων και εργαζόμενοι ανεξαρτήτων υπηρεσιών παραγωγής με ανώτατο όριο κάλυψης το 30%, δηλαδή τουλάχιστον 120 εργαζόμενοι.
ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ σε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά και σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις που υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
ΔΗΛΩΝΟΥΝ προς κυβέρνηση και εργοδότες ότι η «μεταρρύθμιση» δεν θα περάσει. Δεν θα το επιτρέψει το σύνολο των εργαζομένων στον Τύπο. Άμεσα θα ενημερωθούν οι αρχηγοί των κομμάτων, αλλά και οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής (EFJ ) και Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ).
ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ όλοι οι δημοσιογράφοι σε αγωνιστική επαγρύπνηση για δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν άμεσα, σύμφωνα και με τις εξελίξεις.