Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
15.8 C
Athens

Ο ΕΦΚΑ επιστρέφει ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες

Το ποσό των 2.000.793 ευρώ, που αφορά αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές, επέστρεψε ο ΕΦΚΑ σε 996 ελεύθερους επαγγελματίες, που προέκυψε μετά από συμψηφισμό με τυχόν συνολική οφειλή του. Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά διαδικασία επιστροφής ποσών που πραγματοποιεί ο Φορέας για επιστροφή εισφορών από τον κλάδο επικουρικής ασφάλειας και πρόνοιας για τη διετία 2019 – 2020. Σε αυτή την περίπτωση η επιστροφή ποσών αφορά σε δικηγόρους με έμμισθη εντολή του ιδιωτικού τομέα και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ). Πρόκειται για δικαιούχους, οφειλέτες ή μη του ΕΦΚΑ, οι οποίοι μέχρι 17 Ιουλίου είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση.

Σε αυτή την έκτη καταβολή, το ανώτατο επιστρεφόμενο ποσό, που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 996 δικαιούχων, ανέρχεται στο ποσό των 12.211,33 ευρώ.

Σημειώνεται ότι πλέον, κατόπιν της 63/2024 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η εν λόγω διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών διεκπεραιώνεται χωρίς την αναζήτηση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας του δικαιούχου.

Υπενθυμίζεται ότι παρατείνεται μέχρι και 30.06.2025 η λειτουργία της «Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Τροποποίησης της Ασφάλισης για Έμμισθους Δικηγόρους, Μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς»  και της συσχετιζόμενης «Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Επιστροφής Εισφορών σε έμμισθους Δικηγόρους, μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ