Οι μεγάλες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν θα βοηθήσουν την παραγωγικότητα της εργασίας. Χρειάζεται να στηριχθούν οι κλαδικές συμβάσεις για να βελτιωθεί το εισόδημα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός κοινωνικής πολιτικής, για να στηριχθούν όσοι βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας.
Αυτές είναι οι κυριότερες συστάσεις που κάνει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή για την Ελλάδα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι και οι προηγούμενες αυξήσεις που έγιναν και ήταν ύψους περίπου 10%, δεν βοήθησαν το πεδίο της παραγωγικότητας.
Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι, σε σχέση με τον μέσο και με τον διάμεσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ο κατώτατος μισθός είναι σημαντικά υψηλός. Παρόλ’ αυτά ο Οργανισμός παραδέχεται ότι οι κατώτατες αποδοχές στην Ελλάδα είναι στην δεύτερη θέση, σε σχέση με εκείνες που βρίσκονται πιο κοντά στο όριο της φτώχειας, από τις χώρες που είναι μέλη στον ΟΟΣΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα αποτελεί κοινωνική στήριξη για τα πιο φτωχά νοικοκυριά και θα αποσυνδεθεί από τον κατώτατο μισθό. Επίσης, συστήνεται να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε να αυξηθούν οι κλαδικές συμβάσεις, καθώς τότε θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στο εισόδημα των εργαζομένων.
Ο Οργανισμός διαπιστώνει πάντως, ότι με την αύξηση που συντελέστηκε το 2022, δημιουργήθηκε ένα δίχτυ προστασίας σε εργαζόμενους με περιορισμένη δύναμη διαπραγμάτευσης. Όμως επιμένει ότι οι κλαδικές συμβάσεις θα μπορούσαν να στηρίξουν καλύτερα τα εισοδήματα αλλά και την παραγωγικότητα της εργασίας.