Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
19.4 C
Athens

Άνω-κάτω στη Χημική Βιομηχανία: 133 απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας – Σε απεργία ο κλάδος

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στη Χημική Βιομηχανία, μετά την γνωστοποίηση των προθέσεων της εταιρίας ELFE, ιδιοκτησίας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που διαχειρίζεται τα Λιπάσματα Καβάλας, να προχωρήσει σε ομαδική απόλυση 133 εργαζομένων. Ο Ομοσπονδία αντέδρασε άμεσα, πραγματοποιώντας την Παρασκευή 24ωρη απεργία. Άλλωστε, την ίδια μέρα στις 11:30 το πρωί, κλήθηκε το Σωματείο Εργαζομένων σε διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας.

Αντιδρώντας, σύσσωμος ο κλάδος της Χημικής Βιομηχανίας πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τις 11:00 στην πλ. Ομόνοιας και πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας όπου θα συζητείται το ζήτημα της ομαδικής απόλυσης 133 εργαζομένων.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (ΟΕΧΒΕ), «η διαχρονικά καταχρηστική συμπεριφορά της ιδιοκτησίας της μόνης λιπασματοβιομηχανίας της Χώρας συνεχίζεται. Από το 2015, το Σωματείο Εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας και η Ο.Ε.Χ.Β.Ε. δίνουν ένα μεγάλο αγώνα ενάντια στην απόλυτη εργοδοτική αυθαιρεσία. Απέναντι σε αυτό που το 2018, σύσσωμη η τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, σημερινή Κυβέρνηση, ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης και τα πρωτοκλασάτα στελέχη (κορυφαίοι υπουργοί σήμερα κκ Κ. Χατζηδάκης και Α. Γεωργιάδης), αποκαλούσαν ως καραμπινάτο σκάνδαλο Λαυρεντιάδη εγκαλώντας την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που το αφήνει να εξελίσσεται…»

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «και σήμερα η εικόνα παραμένει ίδια: απολύσεις, εργασιακός μεσαίωνας, χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, χρέη προς τις Τράπεζες, χρέη προς τη ΔΕΠΑ και κάθε λογής «σκάνδαλα» συνεχίζουν αναλλοίωτα, «παράγοντας» παραγωγική απαξίωση, φθορά δημόσιας περιουσίας και νέα βάρη στον Ελληνικό λαό».

Η διαπραγμάτευση, όπως στην πρόσκληση αναφέρεται, θα διεξαχθεί στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο η ΟΕΧΒΕ εκτιμά ότι «θα αναλάβει το ρόλο του προστατεύοντας το εργατικό δυναμικό που οδηγείται σε «εκτέλεση» με τη μέθοδο της απόλυσης. Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο αυτή τη φορά ανταποκρίθηκε τάχιστα στο αίτημα της εργοδοτικής πλευράς, θέλοντας να δώσει λύση. Πάγια άλλωστε θέση του νυν Υπουργού Εργασίας, διατυπωμένη και στα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι πως στοιχειώδης υποχρέωση της συντεταγμένης πολιτείας αποτελεί η ανάσχεση της «λερναίας ύδρας» των καραμπινάτων σκανδάλων, τα οποία στερούν θέσεις εργασίας, υπονομεύουν παραγωγικές δυνατότητες, δημιουργούν ανείσπρακτα χρέη, καταστρατηγουν κάθε έννοια εργατικού δικαίου.»

Πρέπει να επισημανθεί ότι τα Λιπάσματα Καβάλας λειτουργούν με 500 περίπου εργαζόμενους, οι οποίοι στο σύνολό τους έχουν υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου λίγων μηνών.  Δεν υπάρχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας που διέπουν το εργοστάσιο, που παράγει χημικά προϊόντα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ