Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.1 C
Athens

Ολέθριο σφάλμα: Έστειλαν 1.000 συμβασιούχους «σπίτι τους» και εκτίναξαν τις εκκρεμείς απονομές συντάξεων

Η τεράστια αύξηση στις εκκρεμείς απονομές συντάξεων, δεν αποτελεί «έκπληξη». Όσοι βρίσκονται σε επιτελικά πόστα στην Κοινωνική Ασφάλιση, την περίμεναν. Αιτία το γεγονός ότι, απομακρύνθηκαν «βίαια και χωρίς λόγο» από την υπηρεσία τους, περίπου 1.000 συμβασιούχοι, πτυχιούχοι με πολλές περγαμηνές, αφήνοντας τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό. Αρκετοί εξ αυτών, είχαν στελεχώσει από το 2018 όταν προσλήφθηκαν τα τμήματα απονομής συντάξεων. Είχαν μάθει τη δουλειά και πάνω απ’ όλα είχαν όρεξη και μεράκι να προσφέρουν. Ήθελαν να σταδιοδρομήσουν σε αυτό το πεδίο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όμως, είχε διαφορετική άποψη…

«Πέτρα του σκανδάλου» για την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά και για την υπάρχουσα διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ήταν οι πτυχιούχοι που είχαν προσληφθεί από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Προσλήψεις που είχαν γίνει μέσω ΑΣΕΠ για να στελεχώσουν τη δημόσια διοίκηση. Το πρόγραμμα είχε προκηρύξει 5.000 θέσεις, αλλά μόλις 3.100 καλύφθηκαν. Οι πτυχιούχοι που τις πλαισίωσαν ήταν νέα παιδιά, με εξαιρετικές σπουδές (μεταπτυχιακούς τίτλους, ξένες γλώσσες, καλή γνώση νέας τεχνολογίας) και φυσικά με όρεξη για δουλειά. Όμως για κάποιους στην Σταδίου 29 ήταν οι… Συριζαίοι που έπρεπε να φύγουν από τη μέση!

Δυστυχώς γι’ αυτούς, αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, αυτό ήταν το λάθος τους. Υπάρχουν υπομνήματα από διάφορες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), στα οποία οι διευθυντές των τμημάτων τόνιζαν την αρτιότητα αυτών των συμβασιούχων. Επισήμαιναν πόσο αναγκαίοι είναι στις υπηρεσίες τους και ότι η σύμβασή τους έπρεπε να ανανεωθεί. Μάλιστα, έφταναν στο σημείο να προτείνουν στην πολιτική ηγεσία να τους προσφέρει bonus επαναπρόσληψης, ώστε σε ενδεχόμενη μελλοντική κρίση τους από το ΑΣΕΠ, να μπουν στην «πρώτη γραμμή» για μόνιμη θέση. Το άξιζαν το είχαν κερδίσει  «με το σπαθί τους».

Όμως η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε διαφορετική άποψη. Στον e-ΕΦΚΑ εργάζονταν 770 πτυχιούχοι. Από αυτούς οι 38 βρίσκονταν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στελέχωναν στο «κρίσιμο» τμήμα απονομής σύνταξης, που έχει αναλάβει όλες τις εκκρεμότητες για το Δημόσιο. Άλλοι 270 στο ΕΤΕΑΕΠ, το ταμείο για την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ. Σταδιακά, όλοι τους αποχώρησαν, οι τελευταίοι μόλις πριν από μερικές μέρες.

Το αποτέλεσμα σε όλους γνωστό: 360.000 έχουν φτάσει οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής σύνταξης σε κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έχει διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος και προσπαθεί να βρει λύση. Ήδη προ ημερών εκδόθηκε εγκύκλιος για τη δημιουργία κλιμακίων από τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους,  με επιπλέον αμοιβή, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να περιοριστεί το πρόβλημα. Έχει διαπιστώσει όμως, ότι εάν δεν γίνουν προσλήψεις, πρακτικά το πρόβλημα δεν λύνεται. Το λάθος που έκανε ο Γιάννης Βρούτσης και η ομάδα του, μπορεί τελικά να είναι τραγικό συνολικά για τον e-ΕΦΚΑ…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ