Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.1 C
Athens

Οι «τυχεροί» και οι… άτυχοι των αναδρομικών

Στην «τελική ευθεία» καταβολής αναδρομικών για μια σειρά από διαφορετικούς λόγους, σε χιλιάδες συνταξιούχους, μπαίνει ο e-ΕΦΚΑ. Στόχος της διοίκησης του Φορέα είναι ήδη από τον Σεπτέμβριο να εκκινήσει η διαδικασία, που για κάποιους θα ολοκληρωθεί άπαξ, αλλά για κάποιους άλλους δικαιούχους, θα ολοκληρωθεί σε δόσεις, ανάλογα την περίπτωση. Ας δούμε πιο αναλυτικά, ποιοι συνταξιούχοι θα δικαιωθούν αναδρομικών ποσών, αλλά και ποιοι άλλοι θα τύχουν μόνο λογιστικών βελτιώσεων στο εκκαθαριστικό τους…

 

  • Συνταξιούχοι – εργαζόμενοι: Πρόκειται για μια πολύ «ειδική» περίπτωση δικαιούχων μιας και με βάση το «νόμο Βρούτση» η… ποινή σε βάρος τους μειώνεται. Έτσι, η νέα περικοπή που θα υφίστανται στο εξής στη σύνταξή τους, επειδή εργάζονται, θα είναι της τάξης του 30% και όχι του 60% όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Η εφαρμογή αυτής της διάταξης έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή έχει ως αφετηρία της τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος νόμος (ν.4670/2020). Αυτό σημαίνει ότι αυτή η ομάδα συνταξιούχων, εκτός από αυξήσεις στις συντάξεις τους, λόγω μειωμένης περικοπής, θα τύχει και λήψης αναδρομικών ποσών. Ουσιαστικά θα επιστραφεί το παρακρατηθέν ποσό της περικοπής που δεν έπρεπε να γίνει. Στόχος η καταβολή αυτή να πραγματοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου.
  • Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με πολλά έτη ασφάλισης και με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης δικαιούνται αυξημένες συντάξεις, θα τις λάβουν. Πρόκειται για συνταξιούχους με περισσότερα από 31 έτη ασφάλισης. Στον e-ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι ανέρχονται σε περίπου 180.000 οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας. Τα όποια αναδρομικά προκύπτουν σε αυτούς τους συνταξιούχους, αφορούν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά, όταν δηλαδή δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε συνταγματική τη διαδικασία επανυπολογισμού. Οι αυξημένες συντάξεις, ο προγραμματισμός του Φορέα θέλει, να καταβάλλονται τον Οκτώβριο. Τα αναδρομικά όμως, μάλλον μετατίθενται για ένα μήνα μετά. Εδώ ακριβώς δημιουργούνται δύο κατηγορίες συνταξιούχων:

Α) Όσοι δικαιούνται αναδρομικών, αλλά συνταξιοδοτήθηκαν μετά το «νόμο Κατρούγκαλου» που επέβαλλε τη διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων (ν.4387/2016), δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016, τότε θα λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν σε μία δόση.

Β) Όσοι δικαιούνται αναδρομικών, αλλά είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου», τότε θα λάβουν τα αναδρομικά τους, σε πέντε δόσεις.

 

Οι άτυχοι των αναδρομικών

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν και οι άτυχοι συνταξιούχοι. Πρόκειται για περίπου 700.000 δικαιούχους, οι οποίοι λόγω «προσωπικής διαφοράς», θα διαπιστώσουν από τη διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων, μόνο λογιστικές αλλαγές στο εκκαθαριστικό τους.

Ο «κύκλος» των αναδρομικών κλείνει προς το τέλος της χρονιάς, με όσα αφορούν τις μνημονιακές περικοπές (2012-2015). Πρόκειται για περίπου 600.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα τύχουν αναδρομικών ποσών για την περίοδο 11 μηνών, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016. Πρόκειται όμως για αναδρομικά που αφορούν μόνο τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις και αφήνουν εκτός περικοπές σε επικούρηση και σε δώρα. Έτσι, μένουν εκτός καταβολής αναδρομικών περίπου 1,5 εκατ χαμηλοσυνταξιούχοι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ