Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
19 C
Athens

Οι συνταξιούχοι μπαίνουν σε… καλούπια! Όλες οι κατηγορίες, που δημιουργούν τα αναδρομικά


Σε… κατηγορίες τοποθετεί η Πολιτεία τους συνταξιούχους, ανάλογα με το εάν θα λάβουν ή όχι αναδρομικά για τις παράνομες περικοπές που υπέστησαν στα χρόνια των μνημονίων! Ακόμα όμως και όσοι είναι «τυχεροί» και δουν το «χρώμα του χρήματος», θα μπουν με τη σειρά τους σε «υπο-κατηγορίες» ανάλογα το Φορέα από τον οποίο προέρχονται ή ανάλογα με το εάν έχουν κάνει ή θέλουν να κάνουν αγωγή σε βάρος του δημοσίου.

Με αυτή τη λογική του «διαίρει και βασίλευε» τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων έχουν «μπλέξει» σε μια ατέρμονη προσπάθεια διεκδίκησης ποσών που τους αναλογούν και τα οποία παρακρατήθηκαν παρανόμως από το Κράτος. Μια προσπάθεια που με τις παρεμβάσεις της Πολιτείας αντί να διευκολύνεται γίνεται όλο και δυσκολότερη… Εξηγούμαστε:

  • Μόλις χθες Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα δύο υπουργικές αποφάσεις για τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών. Από αυτές, προκύπτει το ολοκάθαρο συμπέρασμα ότι οι δικαιούχοι διακρίνονται σε δύο μεγάλες «υπο-κατηγορίες»: Σε εκείνους που προέρχονται από τον ιδιωτικό και σε όσους έχουν προέλθει από το δημόσιο τομέα. Όσοι υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα είναι πιο «τυχεροί»: θα λάβουν επιστροφές από περικοπές που είχαν πραγματοποιηθεί με δύο «μνημονιακούς» νόμους (ν.4051 και 4093/2012). Όσοι όμως προέρχονται από τον δημόσιο τομέα, θα λάβουν μόνο τις περικοπές που είχαν προκύψει από τον έναν εκ των δύο νόμων (4093/2012). Ο δεύτερος νόμος κρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως συνταγματικός! Άρα, έχουμε το απίθανο σενάριο για τον ίδιο νόμο, οι περικοπές που επιβλήθηκαν στις κύριες συντάξεις να είναι αντισυνταγματικές μόνο για όσους συνταξιούχους προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Για εκείνους που προέρχονται από το δημόσιο, οι ίδιες περικοπές είναι απολύτως συνταγματικές. Τονίζουμε: Οι ίδιες περικοπές…
  • Από εκείνους (περίπου 1 εκατ.) συνταξιούχους που θα λάβουν περικοπές, σαφώς σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται όσοι έχουν ήδη υποβάλλει αγωγές. Εκείνοι θα λάβουν κανονικά τις επιστροφές που τους αναλογούν για το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) που προβλέπουν οι αποφάσεις του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά ταυτόχρονα θα λάβουν και τα πρόσθετα ποσά που θα τους επιδικάσουν τα αρμόδια δικαστήρια. Το μόνο που χρειάζεται πια να κάνουν, είναι να περιμένουν να εκδικαστεί η υπόθεσή τους, με βάση την τακτική δικάσιμο που έχει οριστεί. Άρα περίπου 400.000 εκ των ωφελούμενων συνταξιούχων, συνιστούν μια νέα, ξεχωριστή κατηγορία, καθώς τελικά έστω και με καθυστέρηση, έστω και σε… δόσεις, θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους οφείλεται, για το «επίμαχο» 11μηνο! Οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιοριστούν στα ποσά που θα τους καταβάλλει το κράτος και μόνο…
  • Από το σύνολο των συνταξιούχων υπάρχουν αρκετές χιλιάδες, που μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που περιόριζαν το εύρος καταβολής αναδρομικών ποσών, μόνο στις κύριες συντάξεις, επέλεξαν να προχωρήσουν σε αγωγές. Όσοι πρόλαβαν μέχρι τις 9 Οκτωβρίου να πράξουν κάτι τέτοιο, συνιστούν με νέα, ξεχωριστή κατηγορία. Θα πρέπει τώρα να περιμένουν με τη σειρά τους, την εκδίκαση των υποθέσεών τους, για να φανεί αν και σε ποιο βαθμό τα αρμόδια δικαστήρια θα τους δικαιώσουν. Οι συγκεκριμένοι άλλωστε, είναι εκείνοι που δικαιούνται αναδρομικών ποσών, αλλά διεκδικούν πρόσθετες περικοπές, που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε επικουρικές συντάξεις, όσο και σε δώρα.
  • Υπάρχουν όμως και αρκετοί συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν είχαν αποφασίσει τι θα πράξουν και παρήλθε η 9η Οκτωβρίου. Η ημερομηνία αυτή θεωρείται πλέον «κομβική» μιας και τότε δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο τελευταίος νόμος, που περιλαμβάνει και την τροπολογία για τα αναδρομικά. Μια τροπολογία «ευθεία παρέμβαση» στην υποβολή αγωγών, αφού ουσιαστικά λειτουργεί σαν να τις μπλοκάρει… Μια τροπολογία όμως, που οι συνταξιούχοι έχουν αποφασίσει να την προσβάλλουν στα αρμόδια δικαστήρια, ως αντισυνταγματική. Αυτή είναι μια ακόμα κατηγορία συνταξιούχων: Όσοι δηλαδή θα υποβάλλουν αγωγές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και θα διεκδικήσουν δια της νομικής οδού, οι αγωγές αυτές να έχουν πρακτική ισχύ. Αυτό θα το πετύχουν αν κριθεί η «επίμαχη» τροπολογία, ως αντισυνταγματική.
  • Μια άλλη τέλος, πολύ μεγάλη κατηγορία, είναι εκείνη των συνταξιούχων, που ενώ υπέστησαν τις σφαγιαστικές περικοπές από το 2012 και μετά, δεν έχουν πράξει το παραμικρό. Μάλιστα τώρα, βλέπουν ότι δεν θα λάβουν ούτε ευρώ από τα αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις, μιας και ανήκουν στους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή λαμβάνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία, βρίσκονται πάνω από 1,5 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι είναι ξεκάθαρα και οι πιο αδικημένοι αυτής της πολύχρονης ταλαιπωρίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ