Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
19 C
Athens

Οι παγίδες που «κρύβει» η ρύθμιση των 72 δόσεων για κορωνο-χρέη

Σε μπελάδες κινδυνεύουν να μπουν, αν δεν προσέξουν, όσοι επιλέξουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 72 δόσεων για χρέη από τον κορονοϊό, λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Υπάρχουν «παγίδες» που πρέπει να τις αποφύγουν, για να γλιτώσουν πρόσθετη ταλαιπωρία.

Το βασικό πρόβλημα που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, σχετίζεται με τη σειρά με την οποία πρέπει να γίνει η ρύθμιση. Όπως τονίζουν αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη, είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί πρώτα η ρύθμιση των 72 δόσεων και στη συνέχεια η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, εάν υπάρχουν και πρόσθετες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από άλλη αιτία, εκτός περιόδου πανδημίας. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ασφαλισμένος – οφειλέτης δεν θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση των 72 δόσεων και να κάνει χρήση των ευεργετικών συνεπειών της (πχ αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης). Αντίθετα, θα μπλέξει με ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας, αφού θα πρέπει να μεταβεί σε αρμόδιο υποκατάστημα, να υποβάλλει αίτηση απώλειας της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων, αυτή να γίνει αποδεκτή και στη συνέχεια να εκκινήσει εκ νέου τη διαδικασία, ώστε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

Το δεύτερο πρόβλημα που έχει ήδη εντοπιστεί, σχετίζεται με την ύπαρξη κωδικού, στη ρύθμιση των 72 δόσεων, ο οποίος πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιείται, ώστε να γίνεται η εμπρόθεσμη πληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν οφειλέτες, οι οποίοι κάνουν χρήση παλαιότερων κωδικών, που ενδεχομένως να έχουν στη διάθεσή τους, από άλλες ρυθμίσεις, για να αποπληρώσουν τη νέα οφειλή τους. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα διαπιστώνει ότι έγινε αποπληρωμή από παλαιότερη ρύθμιση και όχι από εκείνη των 72 δόσεων. Κάτι τέτοιο ο οφειλέτης δεν το αντιλαμβάνεται και, εάν η λάθος διαδικασία επαναληφθεί τρεις διαδοχικές φορές, τότε θα βγει εκτός ρύθμισης. Στο ΚΕΑΟ, έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν σε «πραγματικό χρόνο», εάν κάποιος οφειλέτης πλήρωσε τη δόση του με το σωστό ή με το λάθος κωδικό. Όπου διαπιστώνουν τέτοιες περιπτώσεις θα προβαίνουν σε απευθείας ενημέρωση του οφειλέτη, σύμφωνα με τα στοιχεία επικοινωνίας που έχουν στη διάθεσή τους (πχ κινητό, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο).

Κατά την πρώτη εβδομάδα που βρίσκεται σε ισχύ, υποβλήθηκαν περισσότερες από 18.000 αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση. Συνολικά, ανέρχονται στους 767.645 οι μη μισθωτοί που κατέστησαν οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών εν μέσω πανδημίας. Το χρονικό περιθώριο που υπάρχει για την εμπρόθεσμη υποβολή της σχετικής αίτησης, είναι έως την 31.1.2022 είτε πρόκειται για μη μισθωτούς είτε πρόκειται για εργοδότες που έχουν δημιουργήσει σχετική οφειλή.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση, προβλέπει άτοκη αποπληρωμή για περιπτώσεις όπου θα επιλεχθούν έως 36 δόσεις για την οριστική εξόφληση. Αντίθετα, προβλέπεται επιτόκιο 2,5% ανά έτος, για περιπτώσεις αποπληρωμής από 37 έως και 72 δόσεις, στο μέγιστο βαθμό. Η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, με υπαιτιότητα της Πολιτείας, από τον Φεβρουάριο του 2020, έως τον Ιούνιο του 2021.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ