Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Οι ιδιώτες στην απονομή των συντάξεων: Τα νομικά προβλήματα και οι αντιδράσεις

Με «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» μοιάζει η εμπλοκή των ιδιωτών (λογιστών, δικηγόρων κλπ) στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. Ο λόγος είναι ότι βάσει νόμου μόνο δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα υπογραφής για την έκδοση συντάξεων και για τον χειρισμό προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων, που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση. Άρα, τίθεται ένα ξεκάθαρο νομικό θέμα, που πρέπει να υπερβεί το υπουργείο Εργασίας, αν θέλει να γίνει πράξη η προαναγγελία Χατζηδάκη. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση καταγράφηκε σε συνέντευξη του υπουργού Εργασίας στην «Καθημερινή», όπου τονίστηκε ότι στόχος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας. Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε δε ότι ο συνταξιούχος δεν ενδιαφέρεται ποιος θα του απονείμει τη σύνταξη, αρκεί να λάβει τα ποσά που δικαιούται.

Για να ισχυροποιήσει το επιχείρημά του, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι αυτή είναι η απόφαση της Επιτροπής που ο ίδιος σύστησε για το συγκεκριμένο θέμα. Μιας επιτροπής, που ουσιαστικά πλαισιώνει τον project manager, που τοποθετήθηκε στον e-ΕΦΚΑ για να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα, με δεδομένο ότι έχουν φτάσει τις 450.000 οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις. Μόνο που απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του «endisy.gr», δείχνουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Aρκετά μέλη της Επιτροπής διαφώνησαν επίσημα με την προοπτική της ένταξης ιδιωτών στον τομέα απονομής των συντάξεων. Η διαφωνία τους καταγράφηκε, καθώς τονίστηκε το ανέφικτο της διαδικασίας. Άρα, μια Επιτροπή που ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης διόρισε, η οποία αποτελείται από κορυφαία στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης, δικής του επιλογής και της απολύτου εμπιστοσύνης του, όχι μόνο δεν εξέφρασε ομόφωνη άποψη για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, αλλά αντίθετα, υπήρξαν έντονες διαφωνίες επ’ αυτού…

Παρέμβαση για το θέμα έγινε και από την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία υπογράμμισε ότι ο κ. Χατζηδάκης, «αντί να αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος, ενισχύοντας το προσωπικό του ΕΦΚΑ με τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις και την ψηφιακή αναβάθμιση του, και αφού απαξίωσε τον ΕΦΚΑ χαρακτηρίζοντας τον «σαράβαλο» και τους εργαζομένους «γραφειοκράτες», ανακοίνωσε σήμερα την εμπλοκή ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών στην απονομή των συντάξεων». Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι, «είναι προφανές ότι, μετά τον ιδιώτη μάνατζερ, επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου. Η επιστράτευση ιδιωτών, πέραν του ότι είναι απαράδεκτη, θα αποδειχθεί ατελέσφορη, ενώ θέτει και σοβαρά νομικά θέματα, καθώς μόνο δημόσιοι υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα υπογραφής και  χειρισμού προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ