Την απόλυτη ανάγκη να επανέλθει η προτεραιότητα στήριξης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), ώστε να αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και να μπει φρένο στο ράλι της ακρίβειας, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη η ΓΣΕΕ. Σε ειδική έρευνα που παρουσιάστηκε και η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της Συνομοσπονδία σε συνεργασία με την Alco, φαίνεται ολοκάθαρα η απόλυτη στήριξη των ΣΣΕ από τη συντριπτική πλειονότητα (άνω του 80%) των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Σε ειδική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε ενόψει των εγκαινίων της φετινής ΔΕΘ και με δεδομένη την παρουσία εκεί του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει έως το τέλος του τρέχοντος έτους, εθνική αναπτυξιακή συμφωνία, ώστε να ξεκολλήσουν οι μισθοί και να βγουν από το τέλμα χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Παράλληλα υπήρξε ειδική πρόταση και για την στεγαστική κρίση που υπάρχει, με έμφαση στα κονδύλια (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) που έχει στη διάθεσή της η ΔΥΠΑ, με την στήριξη του RRF, αλλά και την αξιοποίηση κρατικής ακίνητης περιουσίας. Έτσι, εκτιμάται ότι θα προκύψουν νέες κατοικίας, θα αυξηθεί η προσφορά και θα πιεστούν προς τα κάτω τα ενοίκια και οι τιμές των ακινήτων που κινούνται όλο και ψηλότερα.
Αναφορικά με την έρευνα για τις ΣΣΕ, τα κυριότερα ευρήματα, από τους 1.500 συμμετέχοντες, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, έχουν ως εξής:
*Το 85% θεωρεί ότι οι ΣΣΕ είναι απαραίτητες για καλύτερες συνθήκες εργασίας.
* Το 83% πιστεύει ότι οι ΣΣΕ είναι απαραίτητες για ρύθμιση χρόνου εργασίας.
*Το 80% εκτιμά ότι οι ΣΣΕ είναι απαραίτητες για καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
*Το 73% θεωρεί απαραίτητες τις ΣΣΕ για αυξήσεις των αμοιβών των εργαζομένων.
* Το 71% θεωρεί ότι οι ΣΣΕ είναι απαραίτητες για επίλυση των διαφορών που προκύπτουν ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους.
*Το 65% απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν έχει βελτιωθεί κάποιος όρος εργασίας από το 2023 έως τώρα, με βάση τη συλλογική σύμβαση. Άρα επιβεβαιώνεται η πλήρης αποδόμηση των ΣΣΕ τα τελευταία 10 χρόνια.
*Το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους, δεν έχει αυξηθεί ο μισθός, αφού δεν έχουν ΣΣΕ.
*Για ισότιμες συνθήκες εργασίας το 74% απάντησε θετικά ως προς την ύπαρξη ΣΣΕ.
*Το 76% απάντησε αρνητικά στην επίδραση που προκύπτει στην εργασία του, χωρίς την ύπαρξη ΣΣΕ.
*Το 82% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι πρέπει αυτομάτως οι ΣΣΕ να είναι δεσμευτικές για όλους τους εργοδότες και να καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου
Τα αποτελέσματα της έρευνας, χαρακτηρίστηκαν ως ξεκάθαρο «μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, διεκδικούν το δικαίωμά τους να προστατεύονται από ΣΣΕ», υπογράμμισε ο Γιώργος Αργείτης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, με αφετηρία τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ, προανήγγειλε και νέες κινητοποιήσεις. Δεν απέκλεισε μάλιστα να προκύψει μέχρι και Γενική Απεργία έως τον Νοέμβριο, όταν δηλαδή θα πρέπει η Κυβέρνηση να κυρώσει στη Βουλή την Κοινοτική Οδηγία για τον Κατώτατο Μισθό και τις ΣΣΕ.
Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει έως το τέλος του έτους να επιτευχθεί συμφωνία, κατά τον κ. Παναγόπουλ μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και εκπροσώπων των εργαζομένων έως το τέλος του έτους. Ζητούμενο όμως παραμένει η πλήρης αποκατάσταση του εργασιακού πλαισίου το οποίο πλήττεται από την εφαρμογή των μνημονίων έως σήμερα.
Τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, όσο και ο ΓΓ Νίκος Φωτόπουλος αλλά και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας, καθηγητής Γιώργος Αργείτης , αμφισβήτησαν ευθέως τα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση σχετικά με την οικονομία της καθημερινότητας, παρουσιάζοντας στοιχεία εγχώριων και διεθνών οργανισμών .
Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης:
– Το 26,3% του πληθυσμού 2.658.000 άτομα βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.
– Το 5% του πληθυσμού κατέχει το 44% του παραγόμενου πλούτου και το 1% το 22%, αντίστοιχα.
– Η τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν 38 ευρώ καθαρά το μήνα ή 1,3 ευρώ την ημέρα.
– Η αγοραστική δύναμη των μισθών υποχώρησε κατά 8 μονάδες σε σχέση με το 2019.
– Περίπου 648.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση λαμβάνουν μηνιαίο μισθό 444 ευρώ καθαρά.
-Ο μέσος μισθός μειώθηκε 341 ευρώ σε σχέση με το 2019.
– Χρειάστηκαν 15 χρόνια προκειμένου να ξεπεραστούν τα 751 ευρώ του κατώτατου μισθού που είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και στους εκπροσώπους των εργαζομένων το 2009.
-Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος δεν προέρχεται από την μισθωτή εργασία ή οποία παρουσίασε απώλειες, αλλά από τα εισοδήματα και τον πλούτο.
– Οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν μόλις το 24% των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 υπεγράφησαν 23 συμβάσεις εκ των οποίων οι 17 προέβλεπαν μισθολογικές αυξήσεις. Αντίθετα υπογράφηκαν 209 επιχειρησιακές συμβάσεις από τις οποίες οι 150 δεν προέβλεπαν την παραμικρή αύξηση στις αποδοχές.