Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Οι αυξήσεις στο ρεύμα «τρώνε» δύο μισθούς

Απώλειες δύο κατώτατων μισθών καταγράφουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, λόγω των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου, που έχουν αυξηθεί κατά 38% σε ετήσια βάση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στην δημοσιότητα από την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι η Ελλάδα μαζί με την Εσθονία, είναι οι χώρες όπου οι εργαζόμενοι, μετά την Τσεχία, χρειάζονται τις περισσότερες ημέρες εργασίας για να πληρώσουν τους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερος από τους μηνιαίους μισθούς των χαμηλόμισθων εργαζομένων στην πλειονότητα των κρατών μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με ανάλυση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).

Περίπου 9,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας πριν από την έναρξη της κρίσης του κόστους ζωής. Τώρα που το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ακόμα υψηλότερο έχει αναγκάσει τους εργαζόμενους που κερδίζουν τον κατώτατο μισθό σε 16 κράτη μέλη της Ε.Ε. να χρειάζεται να βάλουν στην άκρη το ποσό ενός μηνιαίου μισθού ή και περισσότερο, προκειμένου να διατηρήσουν τα φώτα αναμμένα και τη θέρμανση στο σπίτι. Το 2021, αυτό συνέβαινε σε οκτώ κράτη μέλη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ