Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα απασχόλησης για να στηριχθούν οι ρητινοκαλλιεργητές

Το χτύπημα στον κλάδο των ρητινοκαλλιεργητών υπήρξε ολέθριο: Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές που κατέκαψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, ανά την επικράτεια, έβαλαν ταφόπλακα και στην απασχόληση αυτής της ειδικής κατηγορίας επαγγελματιών. Για το λόγο αυτό, ο ΟΑΕΔ προωθεί ειδικό πρόγραμμα ώστε να στηριχθεί και αυτή η ομάδα εργαζομένων. Σε πρώτη φάση, με ειδική διάταξη σε πρόσφατο νόμο (ν. 4837/21 αρ.70), παρέχεται το δικαίωμα σε αυτή την ειδική κατηγορία εργαζομένων να εντάσσονται εφεξής στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Θα επιχορηγηθεί η απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών που προέρχονται από τους δήμους, οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η εργασία των ρητινοκαλλιεργητών στη βιώσιμη ανάπτυξη του δάσους των πυρόπληκτων περιοχών, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των αρμοδίων δασαρχείων. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι τα εξής:

  • Η διάρκεια του προγράμματος απασχόλησης ορίζεται στα επτά έτη.
  • Η διάρθρωση του προγράμματος θα εδράζεται σε έξι κύκλους ανά τακτά διαστήματα την περίοδο 2021-2023. Στόχος είναι να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μετά από μία διετία ή τριετία και οι ρητινοκαλλιεργητές που θα απασχολούνται στα αντιδιαβρωτικά / αντιπλημμυρικά έργα.
  • Ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος της εργασίας τους σε θέσεις πλήρους απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
  • Η συμμετοχή των εν λόγω ρητινοκαλλιεργητών στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης συνεπάγεται ότι από την πλευρά τους δεν δύνανται, αν θέλουν να παραμείνουν στο πρόγραμμα, να έχουν κάποια άλλη παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα, με εξαίρεση τη δραστηριότητά τους σε αγροτική (γεωργική ή κτηνοτροφική) εκμετάλλευση στο πλαίσιο των αγροτών του ειδικού καθεστώτος.
  • Ο μηνιαίος καθαρός μισθός ανέρχεται στα 800 ευρώ.
  • Ο συνολικός προϋπολογισμός εκτιμάται κοντά στα 70 εκατ. ευρώ σε βάθος επταετίας.
  • Ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος θα καλυφθεί μέσω της ενίσχυσης του ΟΑΕΔ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Το έργο των ρητινοκαλλιεργητών θα περιλαμβάνει σταδιακή απομάκρυνση της καμένης δενδρώδους βλάστησης, θρυμματισμό της καμένης βλάστησης και διασκόρπιση αυτής, παρεμβάσεις για τον περιορισμό της άναρχης βλάστησης, φύλαξη/προστασία δασικών περιοχών, συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα πρόληψης για πυρκαγιά, απομάκρυνση της δασικής βλάστησης (εξαιτίας καιρικών φαινομένων), συντήρηση δασικών δρόμων και πυροπροστασία δάσους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ