Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.3 C
Athens

ΟΑΕΔ-ΛΑΕΚ: Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης

Την έναρξη των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, με χρήση του ΛΑΕΚ  (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση), γνωστοποίησε ο ΟΑΕΔ. Η διαδικασία αφορά, αρχικά προγράμματα για εξ αποστάσεως κατάρτιση (e-learning). Όποια προγράμματα κατάρτισης εγκριθούν θα πρέπει να υλοποιηθούν έως τις 20 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Η υποβολή προγραμμάτων πραγματοποιείται από την Τετάρτη, 23 Ιουνίου.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΛΑΕΚ έχουν τόσο ιδιωτικές επιχειρήσεις, όσο και φορείς του Δημοσίου. Προϋπόθεση, οι συμμετέχοντες να διαθέτουν υποδομές που να υλοποιούν ανάλογα προγράμματα κατάρτισης, ανεξάρτητα εάν θα υπάρξει συνεργασία ή όχι με κάποιον εκπαιδευτικό φορέα. Σημειώνεται ότι τα προγράμματα αυτά υποβάλλονται το αργότερο πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξή τους.

Για να συμμετάσχει μια επιχείρηση σε ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να καταβάλλει στον ΕΦΚΑ την εργοδοτική εισφορά 0,06% για το έτος 2021. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να καταρτιστούν εάν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ και υπάγονται έστω και σε ένα Κλάδο Ασφάλισης του ΟΑΕΔ.Η θεματολογία των προγραμμάτων κατάρτισης και το περιεχόμενό τους, πρέπει να είναι σε σχέση με το αντικείμενο της απασχόλησης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και να αφορά σε βασικές ή επαγγελματικές δεξιότητες.

Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, οι συμμετέχοντες πρέπει να εργάζονται στη συγκεκριμένη επιχείρηση, ενώ οι εργαζόμενοι σε εποχικές επιχειρήσεις μπορούν να καταρτίζονται και κατά το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές δεν λειτουργούν. Οι όροι και προϋποθέσεις ελέγχονται μέσω της διασύνδεσης με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Η όλη διαδικασία υποβολής, ελέγχου και αποπληρωμής των προγραμμάτων κατάρτισης, γίνεται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας του ΛΑΕΚ (laek.oaed.gr).

Σημειώνεται ότι τα δια ζώσης προγράμματα θα ξεκινήσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας και την επανέναρξη των δια ζώσης εκπαιδεύσεων των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ