Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

ΟΑΕΔ: Δυναμική αντίδραση εργαζομένων στο «νομοσχέδιο Χατζηδάκη»

Κατάληψη στο κεντρικό κτίριο της διοίκησης του ΟΑΕΔ, με αφορμή το «νομοσχέδιο Χατζηδάκη», πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό. Διαφωνούν με τις προωθούμενες αλλαγές και πριν καλά – καλά «στεγνώσει το μελάνι» από την επίσημη παρουσίαση που έκανε ο υπουργός Εργασίας, ετοίμασαν δυναμική κινητοποίηση.

Δεν είναι μόνο η μετονομασία του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης). Βασικό πεδίο διαφωνίας είναι το «ποινολόγιο» που δημιουργείται σε βάρος των ανέργων, με κίνδυνο να χάνουν ακόμα και αυτό το πενιχρό, αλλά απαραίτητο, επίδομα ανεργίας! Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να συμβεί το ακριβώς αντίθετο: Θα έπρεπε να στηριχθεί με κονδύλια ο ΟΑΕΔ, ώστε να χορηγείται το εν λόγω επίδομα στο 100% των ανέργων και όχι στο 10 – 20%, όπως γίνεται έως τώρα. Αντ’ αυτού, με την προωθούμενες διατάξεις, οι άνεργοι που θα διαφωνούν με μια προτεινόμενη θέση εργασίας, θα θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας τους.

Οι εργαζόμενοι διαφωνούν και με το γεγονός ότι τίθενται κατ’ ουσίαν εκτός ΔΣ ΟΑΕΔ. Την ώρα που στον Οργανισμό αναμένεται να εισρεύσουν κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ, θεωρούν λάθος απόφαση, να αλλάξει η ποσόστωση του ΔΣ και η πλειοψηφία να μεταφερθεί στην κυβέρνηση. Το γεγονός ότι ξαφνικά ο Οργανισμός θα αποκτήσει τρεις υποδιοικητές, χωρίς ακόμα να είναι γνωστό το ποσό της αμοιβής τους, επίσης προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί το σκηνικό «πλούσιων ανέργων» που επιχειρεί να στηθεί, για να κορυφωθούν οι αντιδράσεις. Στην λογική ότι «οι άνεργοι φταίνε για την ανεργία τους», οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να απομονωθούν τα περιστατικά με τους πλούσιους και τους εισοδηματίες που βρίσκονται (κακώς) στα μητρώα του Οργανισμού. Αντ’ αυτού, φαίνεται ότι επιχειρείται να περάσει στο ευρύ κοινό ότι αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις, ίσως να είναι και ο κανόνας!

Όλα αυτά, οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι δημιουργούν ένα κλίμα απαξίωσης στον ΟΑΕΔ, την ώρα που καταβάλλονται προσπάθειες να προωθηθούν τα προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί. Και γι’ αυτό πραγματοποιείται κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ