Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.8 C
Athens

Ξεμπλοκάρουν 5.000 εφάπαξ έως το τέλος του μήνα – Ποιοι θα είναι οι πρώτοι δικαιούχοι

Μαζικές πληρωμές έως 5.000 εφάπαξ, προγραμματίζει να πραγματοποιήσει ο ΕΦΚΑ έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, όπως είναι οι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Θα ακολουθήσουν και οι δικαιούχοι από τα υπόλοιπα Ταμεία, με τον στόχο που έχει τεθεί να είναι έως το τέλος του καλοκαιριού να έχει εξαλειφθεί το σύνολο των εκκρεμοτήτων. Μετά την καταβολή 7.500 εφάπαξ τον Απρίλιο, κυρίως στο δημόσιο τομέα και ειδικά στους εκπαιδευτικούς, υποχώρησε κάτω από τις 10.000, το στοκ με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, που ήταν ένα κομβικό όριο. Όμως για να περιοριστεί και άλλο θα πρέπει να μην προκύπτουν στο εξής καθυστερήσεις μεγαλύτερες των τριών μηνών, ώστε να μην δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Η επιτάχυνση της απονομής των κύριων συντάξεων, αποτελεί τον κύριο λόγο, που μπορούν πια να επιταχύνονται και οι καταβολές των εφάπαξ. Άλλωστε, χωρίς να υπάρχει οριστική απόφαση χορήγησης κύριας σύνταξης (ακόμα και εάν υπάρχουν λάθη στο τελικό ποσό), δεν μπορεί να απονεμηθεί το εφάπαξ που αναλογεί σε κάθε περίπτωση ασφαλισμένου.

Εκτιμάται ότι, ειδικά για το δημόσιο, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας, η ολοκλήρωση του Δελτίου Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ), με ηλεκτρονικό τρόπο. Εάν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, υπολογίζεται ότι θα είναι εφικτό το σύνολο των υποχρεώσεων της Πολιτείας, έναντι του ασφαλισμένου – υποψήφιου συνταξιούχου, να ολοκληρώνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της σχετικής αίτησης: Δηλαδή, να δίνεται χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να εκδοθεί η κύρια σύνταξη, ενός μήνα για την έκδοση της επικουρικής και ενός μήνα για την έκδοση του εφάπαξ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα φιλόδοξη προοπτική, που εάν επαληθευτεί, τότε θα οδηγήσει σε βελτίωση ακόμα και των προβλέψεων που έγιναν στον πρόσφατο νόμο (ν.4921/22). Όπως είναι γνωστό, εκεί ορίζεται η προθεσμία για να εκδοθεί μια επικουρική σύνταξη, που είναι το τρίμηνο μετά την έκδοση της κύριας. Αντίστοιχα για τη χορήγηση του εφάπαξ, ορίζεται περιθώριο έξι μηνών, μετά την οριστική απονομή μιας κύριας σύνταξης.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το 2014 έχει τεθεί ως όριο για τον διαφορετικό υπολογισμό των εφάπαξ. Ουσιαστικά, για τη χρονική περίοδο ασφάλισης, έως και το 2013, το συγκεκριμένο βοήθημα καταβάλλεται έντοκα. Για τα έτη ασφάλισης όμως, από το 2014 και μετά, η επιστροφή των εισφορών γίνεται άτοκα. Άρα, για φέτος θα ισχύει η νέα διαδικασία για τα οκτώ έτη που έχουν μεσολαβήσει από το 2014 και έως το 2022, στο ανώτατο πεδίο, αν δηλαδή δεν έχει μεσολαβήσει κάποια περίοδο ανεργίας. Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται μικρότερο εφάπαξ χρόνο με τον χρόνο, σε σχέση με τους παλιότερους ασφαλισμένους, που πρόλαβαν και αποχώρησαν από την εργασία τους, πριν από το 2014.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με πίνακα που παραθέτει η «Ν», προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο εφάπαξ που χορηγείται στο δημόσιο τομέα, σε σχέση με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, που επίσης καταβάλλουν την εν λόγω παροχή. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι υπάλληλοι του πρώην ΙΚΑ, λαμβάνουν εφάπαξ 23.405 ευρώ και έπονται οι εργαζόμενοι σε υπουργεία και κεντρικές υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα (22.819 ευρώ). Στον αντίποδα, στα 15.226 ευρώ υπολογίζεται το εφάπαξ για τα κατώτερα πληρώματα στα πλοία και ακολουθούν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ με 15.614 ευρώ.

Τα ποσά εφάπαξ ανά Ταμείο

Ταμείο Ποσό
Δημόσιοι υπάλληλοι υπουργείων και κεντρικών υπηρεσιών 22.819*
Υπάλληλοι Νομικών Προσώπων (Οργανισμοί, Υπουργεία) 22.505
Υπάλληλοι Τοπικής Αυτοδιοίκησης 21.248
Υπάλληλοι ΙΚΑ 23.405
Ξενοδοχοϋπάλληλοι 15.799
Εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Μετάλλου 16.066
Υπάλληλοι στον ΟΛΠ 15.679
Εμποροϋπάλληλοι 16.249
Υπάλληλοι στην ΔΕΗ 15.614
Μηχανικοί 16.358
Αξιωματικοί Εμπορικού Ναυτικού 15.845
Εργαζόμενοι στα κατώτερα πληρώματα 15.226

*Τα ποσά σε ευρώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ