Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε ΔΥΠΑ – Πότε οι άνεργοι χάνουν το επίδομα

Χάνουν το επίδομα ανεργίας, όσοι βρίσκονται στο μητρώο του ΟΑΕΔ και αρνηθούν τρεις φορές τις θέσεις απασχόλησης που θα τους προταθούν. Αυτή θα είναι η βασικότερη από τις αλλαγές που θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο του Οργανισμού, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας,  Κωστής Χατζηδάκης. Αυτοί οι άνεργοι, θα διαγράφονται από το Μητρώο ανεργίας για δύο έτη και για ισόποσο χρονικό διάστημα θα διακόπτεται το επίδομα ανεργίας. Την ίδια στιγμή, όσοι αρνηθούν τη συμμετοχή σε δράσεις κατάρτισης θα υφίστανται ανάλογη διαγραφή για έξι μήνες.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η μετονομασία του ΟΑΕΔ, ο οποίος εφεξής θα λέγεται ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης).

Από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις ξεχωρίζει η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την διατήρηση βοηθημάτων. Εντοπίστηκαν άνεργοι με υψηλό εισόδημα, που διατηρούν την θέση τους στο σχετικό μητρώο. Εφεξής, θα ισχύσουν τα εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης. Για έγγαμο το όριο είναι 20.000 ευρώ. Τα κυριότερα βοηθήματα που δεν θα χορηγούνται σε αυτούς τους ανέργους με υψηλό εισόδημα, είναι η δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η συμμετοχή σε προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και η μοριοδότηση για προσλήψεις στο δημόσιο. Όμως τονίστηκε από τον κ. Χατζηδάκη ότι θα εξακολουθήσει να χορηγείται όπως σήμερα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια το επίδομα ανεργίας, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το επίδομα αυτοτελών και ανεξάρτητα απασχολούμενων. Τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν επίσης, το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης. Αναφέρθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι φτάνουν τις 40.000 οι άνεργοι που έχουν ετήσιο εισόδημα υψηλότερο των 20.000 ευρώ. Δόθηκαν επίσης στην δημοσιότητα ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως είναι γυναίκα 48 ετών, εγγεγραμμένη στο μητρώο ανεργίας επί 11 έτη, κάτοικος βορείων προαστίων με εισόδημα 300.000 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις που θα ενσωματωθούν στο  νομοσχέδιο, διακρίνονται σε τρεις άξονες: Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός της ΔΥΠΑ, νέα εργαλεία για την υποστήριξη των ανέργων και την ενίσχυση της απασχόλησης και κατάρτιση.

Πιο αναλυτικά, οι κυριότερες από τις αλλαγές που προγραμματίζονται είναι οι εξής:

  • Επίδομα εργασίας: Όσοι βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος, για το υπόλοιπο της καταβολής του.
  • Ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης. Περιλαμβάνει γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, προηγούμενη απασχόληση, ανάγκες κατάρτισης ή άλλες ενέργειες, που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Συμφωνείται μεταξύ του ανέργου και του εργασιακού συμβούλου.
  • Θέσπιση ψηφιακής κάρτας ΔΥΠΑ. Θα μπορεί να είναι εφαρμογή για κινητή συσκευή, θα βεβαιώνει την εγγραφή του ανέργου στο ψηφιακό μητρώο, θα διευκολύνει τις συναλλαγές του, θα βεβαιώνει τα δικαιώματά του.
  • Ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ για τους ανέργους και των στοιχείων τους. Θα περιλαμβάνει τυχόν προτάσεις για απασχόληση. Επαφή και παραμονή στο μητρώο θα είναι προϋπόθεση για παροχή επιδομάτων.
  • Ενεργοποίηση εργασιακών συμβούλων με προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους πάνω από 5 χρόνια. Εισάγονται κίνητρα απόδοσης για εργασιακούς συμβούλους ΔΥΠΑ, με επιβράβευση παραγωγικότητας όταν οι άνεργοι που εξυπηρετούν βρίσκουν δουλειά.
  • Νέα σύνθεση του ΔΣ. Δημιουργούνται τρεις θέσεις υποδιοικητών κατά τα πρότυπα ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ. Μειώνονται τα μέλη του ΔΣ από 17 σε 11. Τα 4 θα υποδεικνύονται από εργοδοτικούς φορείς και ΓΣΕΕ (2+2). Θα γίνουν ταχύτερες οι διαδικασίες με τις προμήθειες.
  • Μεταφέρεται το ΛΑΕΚ στους κοινωνικούς εταίρους. Τα αποθεματικά παραμένουν έως 31.12.2022.
  • Παράλληλα με το ΔΣ δημιουργείται Συμβούλιο Κοινωνικών Εταίρων, στο οποίο θα έχουν την πλειοψηφία.
  • Αναβάθμιση στεγαστικής πολιτικής, με αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Εκμίσθωση ακινήτων, ανοικοδόμηση με δαπάνες του μισθωτή, δυνατότητα αγοράς ακινήτων, σύμπραξη με ιδιωτικούς φορείς για ανέγερση ακινήτων.
  • Η πληρωμή των παρόχων και καταρτιζόμενων, θα γίνεται βάσει των αποτελεσμάτων (30% του ποσού, αφού πρώτα γίνει έλεγχος)
  • Πιστοποίηση καταρτισθέντων από ανεξάρτητους φορείς.
  • Αξιολόγηση και λογοδοασία των παρόχων ως προς το ποσοστό των ανέργων που βρήκε δουλειά, ή που πιστοποιήθηκε.
  • Μητρώο επιλέξιμων παρόχων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης. Νέα αυξημένα κριτήρια για τους παρόχους. Διαγραφή όσων δεν ανταποκρίνονται στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες.
  • Ενημέρωση με ένα κλικ για όλα τα προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης και ότι αφορά την βελτίωση των δεξιοτήτων. Η διαδικασία θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων: Ψηφιακό εργαλείο που θα καταγράφονται οι καταρτίσεις και οι πιστοποιήσεις που θα λαμβάνει ο κάθε καταρτιζόμενος. Θα πιστώνονται μονάδες, όπως γίνεται στην Γαλλία, μέσω του ατομικού λογαριασμού, θα διευκολύνονται οι έλεγχοι για φαινόμενα κατάχρησης και θα παρέχονται πληροφορίες σε δυνητικούς εργοδότες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ