Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
26.5 C
Athens

Νέο επίδομα ανεργίας: Σύνδεση με προϋπηρεσία για κάθε δικαιούχο – Όλες οι αλλαγές

Νέο μοντέλο υπολογισμού και καταβολής του επιδόματος ανεργίας με βάση τις αποδοχές και την προϋπηρεσία που είχε  ο δικαιούχος προτού βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας, προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, η νέα ρύθμιση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Φθινόπωρο και να εφαρμοστεί πιλοτικά για όσους βρεθούν εκτός εργασιας, χωρίς αναδρομικότητα για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους.

Το επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από δυο μέρη: το σταθερό και το ανταποδοτικό με βάση την εργασιακή πορεία του δικαιούχου .

Το ύψος του επιδόματος  θα είναι κλιμακωτό και σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης και το ύψος του μισθού, ενώ η διάρκεια καταβολής του, κυμαινόμενη.

Με αυτά τα δεδομένα, το επίδομα -το οποίο σήμερα είναι 509 ευρώ το μήνα-  θα περιορίζεται για όσους εργάζονται με μερική απασχόληση ή άλλες ευέλικτες μορφές, ενώ δεν θα αυξάνεται για νεότερους εργαζόμενους με μικρότερη προϋπηρεσία.

Η δε αυξημένη παροχή θα βαίνει μειούμενη ως κίνητρο για την αναζήτηση εργασίας από τον δικαιούχο.

Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας θα είναι συνδεδεμένη με την επανακατάρτιση του ανέργου μέσω προγράμματος.

Η χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόματος αναμένεται να επιμηκυνθεί και να φτάσει έως και 24 μήνες ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες.

Στο νέο επίδομα ανεργίας αναμένεται να συγχωνευθεί το επίδομα των 200 ευρώ που καταβάλλεται για τους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών).

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για τον Ιούλιο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι άγγιξαν τις 849.000, με τους δικαιούχους επιδόματος να περιορίζονται στις 139.000. Δηλαδή, φθάνουν μόλις το 20% του συνόλου των ανέργων.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ