Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

Νέες συντάξεις: Προς ένταξη στην ψηφιακή απονομή οι αιτήσεις του πρώην ΙΚΑ & ΟΑΕΕ

Οι δεκάδες χιλιάδες εκκρεμότητες στην απονομή των συντάξεων, δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, έχει  εναποθέσει αρκετές από τις ελπίδες της για αντιστροφή του κλίματος, στην ένταξη των νέων συντάξεων που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, στην ψηφιακή διαδικασία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι το συγκεκριμένο εγχείρημα, αλλά ευελπιστούν ότι έως το τέλος του τρέχοντος ή στις αρχές του επόμενου μήνα, θα μπορέσουν να πετύχουν την ένταξη στην ψηφιακή απονομή, των χιλιάδων νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, που αφορούν μισθωτούς, ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Αν κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό, τότε θα έχει καλυφθεί πάνω από το 60% των νέων αιτήσεων που υποβάλλονται.

Επόμενο βήμα, είναι οι αιτήσεις που προέρχονται από ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ. Εκεί, ο στόχος είναι να ενταχθούν στην διαδικασία, το επόμενο δίμηνο δηλαδή τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα έχει  καλυφθεί πάνω από το 80% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, μέσω της ψηφιακής διαδικασίας, που μεταφράζεται σε πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα οριστικής απονομής συντάξεων. Ανάλογο όριο έχει τεθεί και για τις συντάξεις αναπηρίας, που επίσης αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του συνόλου.

Το σύστημα ΑΤΛΑΣ, που έχει ξεκινήσει να δέχεται ψηφιακά αιτήσεις απονομής σύνταξης, από το καλοκαίρι του 2019, έως τώρα κάνει αποδεκτές, μόνο εκείνες που προέρχονται από τον ΟΓΑ, καθώς και όσες είναι εκ μεταβιβάσεως (πχ συντάξεις χηρείας). Μάλιστα, ακόμα και οι αιτήσεις που αφορούν πρώην αγρότες, γίνονται δεκτές μόνο όσες αφορούν απλές περιπτώσεις, στις οποίες δεν ανήκει η διαδοχική ασφάλιση. Έτσι, την ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης, μπορεί έως τώρα να αξιοποιηθεί μόλις για το 10 – 15% των νέων αιτήσεων.

Είναι δεδομένο ότι ο αρχικός σχεδιασμός, έχει παρουσιάσει καθυστερήσεις. Στο πρώτο σενάριο που υπήρχε θα έπρεπε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, να έχουν ενταχθεί στην διαδικασία οι αιτήσεις που αφορούν τις συντάξεις του πρώην ΙΚΑ. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό και οι επόμενες ημερομηνίες  – ορόσημα ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2021 και η 31η Μαρτίου 2020. Επίσης, δεν πρόλαβαν οι αρμόδιες υπηρεσίες να ολοκληρώσουν την διαδικασία. Τώρα έχει τεθεί ο νέος στόχος που φτάνει έως και τον Ιούνιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ