Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.1 C
Athens

Νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές ετοιμάζει η Κυβέρνηση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ως αντίβαρο προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα επωμιστούν την επιβάρυνση της αύξησης του κατώτατου μισθού, αφήνει η Κυβέρνηση.

Το Οικονομικό Επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόταση για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από το 2024 και μετά. Πρόκειται για μια πρόταση που προαναγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που είχε ως βασικό αντικείμενο συζήτησης, την οικονομία και την αγορά εργασίας.

Ήδη πάντως, από το 2019, η μείωση των εισφορών είναι 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Απομένει άλλο ένα 0,6% που πρέπει να περικοπεί έως τη λήξη της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, για να ικανοποιηθεί η δέσμευση που είχε δοθεί προεκλογικά για μείωση κατά 5 μονάδες των εισφορών. Όμως η συγκεκριμένη διαδικασία, ενδέχεται να έχει και συνέχεια κατά τα επόμενα έτη.

Την ίδια στιγμή, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τελικά η κατάργηση της εισφοράς 10 ευρώ υπέρ ανεργίας, που επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με δεδομένο ότι επίκεινται αυξήσεις 9% σε αυτή την ειδική κατηγορία μη μισθωτών εργαζομένων, λόγω πληθωρισμού, το αντιστάθμισμα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εξετάζεται να είναι η κατάργηση αυτής της εισφοράς. Υπολογίζεται ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε τουλάχιστον για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία που σήμερα είναι 210 ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί στα 230 ευρώ, θα περιοριστεί κατά το ήμισυ η επιβάρυνση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ