Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Νέα ειδική γονική άδεια για περιπτώσεις κορονοϊού: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι γονείς

Μια νέα κατηγορία άδειας, που σχετίζεται άμεσα με την πανδημία του κορονοϊού, θεσμοθετεί το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για τη γονική άδεια που θα χορηγείται σε περίπτωση που νοσήσει κορονοϊό, κάποιο από τα παιδιά της οικογένειας. Δικαιούχοι είναι όλοι οι γονείς που εργάζονται είτε πρόκειται για τέκνα που βρίσκονται σε μικρές τάξεις (πχ προνήπιο, νήπιο ή ακόμα και βρέφη) είτε πρόκειται για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή μαθητές που φοιτούν σε ειδικά σχολεία. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για άτομα με αναπηρία.

Η διάρκεια της άδειας είναι 14 ημέρες. Όμως μπορεί να επεκταθεί εάν ο ασθενής, δηλαδή το παιδί, δεν έχει αποθεραπευτεί πλήρως. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει ιατρική γνωμάτευση ή χαρτί από νοσοκομείο, σε περίπτωση που το τέκνο, νοσηλεύεται.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη άδεια χορηγείται επιπρόσθετα από τις ήδη υπάρχουσες και θεσμοθετημένες. Αυτό σημαίνει ότι δεν συμψηφίζεται με τυχόν άλλες άδειες που μπορεί να χορηγούνται για λόγους υγείας.

Κίνδυνος να υπάρξει απώλεια αποδοχών κατά τη διάρκεια χορήγησης της εν λόγω άδειας, δεν υφίσταται. Ο λόγος είναι ότι κατά τα 2/3, οι αποδοχές θα παρέχονται από τον εργοδότη, την περίοδο της άδειας και το υπόλοιπο 1/3 από το κράτος, μέσω κονδυλίου που θα θεσπιστεί γι’ αυτό το λόγο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν πρόκειται για εργαζόμενους στο δημόσιο, τότε η γονική άδεια για κορονοϊό καλύπτεται στο 100% από τον εργοδότη, που έτσι και αλλιώς σε αυτή την περίπτωση, είναι το κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη λήψη αυτής της άδειας δεν χρειάζεται η ύπαρξη προϋπηρεσίας. Επίσης η άδεια αυτή, χορηγείται ανεξάρτητα από τυχόν άλλα μέτρα που μπορεί να έχουν επιβληθεί για να αντιμετωπιστεί η διασπορά της νόσου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ