Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.5 C
Athens

ΜΤΠΥ: Στο 60% οι κενές οργανικές θέσεις – Μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή μερισμάτων

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και πολύ μεγάλα τα συσσωρευμένα χρέη, που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 145 οργανικές θέσεις, έχουν καλυφθεί μόλις οι 65, δηλαδή εργάζεται μόνο το 40% του προσωπικού. Ως αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης, είναι να χορηγούνται τα μερίσματα του Σεπτεμβρίου του 2020, δηλαδή να υπάρχει μια καθυστέρηση δέκα μηνών. Υπολογίζεται ότι μετά από 35 έτη προϋπηρεσίας,  το μηνιαίο μέρισμα, αντιστοιχεί σε περίπου 135 ευρώ, για υπαλλήλους ΠΕ κατηγορίας.

Όλα αυτά, αναδείχτηκαν σε συνάντηση που πραγματοποίησε χθες η ΑΔΕΔΥ, με τη διοίκηση του ΜΤΠΥ. Εκεί, τονίστηκε επίσης ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 228 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στο Ταμείο συσσωρευμένα χρέη που ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι χρωστούν στο Ταμείο μεταξύ άλλων, οι ΔΟΥ 25 εκατ. ευρώ και άλλα 38 εκατ. ευρώ οι Περιφέρειες!

Το Ταμείο, έχει 600.000 μετόχους και μερισματούχους (308.000 οι μέτοχοι – εν ενεργεία Δημόσιοι Υπάλληλοι και 292.000 μερισματούχοι – συνταξιούχοι).

Χαμηλότοκα δάνεια

Η αντιπροσωπεία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έθεσε το θέμα της επαναχορήγησης χαμηλότοκων δανείων απότον φορέα προς τους Δημόσιους Υπαλλήλους, όπως γινόταν και στο παρελθόν πριν το 2010.

Η διοίκηση του ταμείου απάντησε ότι η βούληση, τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και των διοικητικών στελεχών είναι να επαναχορηγηθούν τα δάνεια, υπό προϋποθέσεις χωρίς, όμως, να προσδιορίσει τον χρόνο επαναχορήγησης.

Για το σκοπό αυτό έχει ανατεθεί στο Οικονομικό πανεπιστήμιο η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για την κατάσταση του Ταμείου και για τη δυνατότητα χορήγησης δανείων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ