Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, μέσω της έκτακτης φορολόγησης των διυλιστηρίων, πρόκειται να μοιραστεί υπό μορφή σειράς επιδομάτων, σε πάνω από 2 εκατ. πολίτες. Η διαδικασία προσδιορισμού τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όπως επίσης και η αναζήτηση πρόσθετων κονδυλίων από το Οικονομικό Επιτελείο, έτσι ώστε η στήριξη να γίνει ακόμα μεγαλύτερη, αν αυτό είναι εφικτό. Ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί μόνιμα το επίδομα παιδιού, καθώς διαπιστώνεται ότι αποτελεί μέτρο που μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Πάντως, από την έκτακτη φορολόγηση που αποφασίστηκε, ένα σημαντικό μερίδιο αναμένεται να λάβουν κύρια οι συνταξιούχοι, με μιας σειράς επιδόματα (κοινωνικής αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ακρίβειας και προσωπικής διαφοράς για τον περιορισμό των απωλειών από τις αυξήσεις). Θα υπάρξουν όμως και ειδικά επιδόματα, τα οποία με τη μορφή έκτακτης βοήθειας, αναμένεται να δοθούν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι ΑμεΑ και δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Πιο αναλυτικά:
Επίδομα Προσωπικής Διαφοράς: Βαφτίστηκε έτσι επειδή θα χορηγηθεί μόνο σε όσους συνταξιούχους έχουν ακόμα θετική προσωπική διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 100 εκατ. ευρώ προορίζονται για περίπου 743.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν είναι υψηλότερο από εκείνο που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό της. Η προσωπική διαφορά που «κουβαλούν» αυτοί οι συνταξιούχοι, μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, ανάλογα με τις ετήσιες αυξήσεις που δίνονται στους υπόλοιπους. Όμως οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, απλώς βλέπουν λογιστική υποχώρηση της προσωπικής διαφοράς τους, όχι μηδενισμό της. Η διαδικασία είναι δυναμική και εκτιμάται ότι κάθε χρόνο, θα μειώνεται η «δεξαμενή» των αδικημένων συνταξιούχων που διατηρούν προσωπική διαφορά και δεν έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν τις αυξήσεις που παίρνουν οι υπόλοιποι. Για το λόγο αυτό και φέτος, κατά τα Χριστούγεννα, αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν επίδομα, που θα κυμαίνεται από 100 – 200 ευρώ ανά περίπτωση. Απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει το μηνιαίο εισόδημά τους από συντάξεις να μην υπερβαίνει, αθροιστικά, τα 1.600 ευρώ. Η περσινή κατηγοριοποίηση του συγκεκριμένου επιδόματος, αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος, με μικρές ίσως παραλλαγές: Έτσι, πέρσι το συγκεκριμένο επίδομα ξεκινούσε από τα 100 ευρώ για δικαιούχους των οποίων το μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, κυμαινόταν από 1.101 έως 1.600 ευρώ. Το επίδομα αυξανόταν στα 150 ευρώ για δικαιούχους με εισόδημα από συντάξεις 701 – 1.100 ευρώ το μήνα και κατέληγε στα 200 ευρώ για δικαιούχους με εισόδημα από συντάξεις έως 700 ευρώ σε μηνιαία βάση.
Υπάρχουν όμως άλλα 200 εκατ. ευρώ από την έκτακτη φορολόγηση που πρόκειται επίσης να διοχετευθούν στοχευμένα σε ειδικές ομάδες πολιτών. Ένα μέρος αυτού του έξτρα κονδυλίου, θα μοιραστεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, υπό μορφή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Ειδικότερα:
Χαμηλοσυνταξιούχοι: Στόχος είναι το ποσό που θα λάβουν όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις που δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ το μήνα (8.400 ευρώ ετήσιο) να είναι μεγαλύτερο από τα 150 ευρώ που δόθηκαν πέρσι, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Το μέτρο αυτό αναμένεται να εστιάζεται σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά, αλλά έχουν πολύ μικρές συντάξεις.
Παράλληλα αναμένεται να χορηγηθεί και αντίστοιχο έκτακτο επίδομα σε οικογένειες με παιδιά (περίπου 800.000), σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (περίπου 200.000), σε Άτομα με Αναπηρία (περίπου 180.000), αλλά και σε Ανασφάλιστους Υπερήλικες (περίπου 35.000).
Στον προγραμματισμό που έχει γίνει έως τώρα από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, το μεγαλύτερο επίδομα (200 ευρώ και άνω) αναμένεται να δοθεί στα ΑμεΑ. Έπονται οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που εκτιμάται ότι θα λάβουν όπως και πέρσι προσαύξηση κατά το ήμισυ σε σχέση με τη μηνιαία οικονομική ενίσχυση που τους χορηγείται. Στα επίπεδα των 150 ευρώ υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί το επίδομα για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, ανεξάρτητα εάν είναι δικαιούχοι της σχετικής σύνταξης ή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης.
Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, θεωρείται δεδομένη η προσαύξηση κατά το ήμισυ της χορηγούμενης παροχής. Εξετάζεται όμως και το ενδεχόμενο να αυξηθεί συνολικά το συγκεκριμένο επίδομα, μέσω πρόσθετου κονδυλίου.