Για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, το 2025 προβλέπεται στον προϋπολογισμό ότι η ανεργία θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό (9,7%) σε ετήσια βάση, άρα θα διατηρήσει την καθοδική πορεία της.
Στο προσχέδιο που συνέταξε το Οικονομικό Επιτελείο εκτιμάται ότι σε αυτή τη θετική προσέγγιση θα βοηθήσει η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, θα στηριχθεί η περαιτέρω μείωση της ανεργίας και από συνέργειες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την απασχόληση.
Όλα αυτά αναμένεται να αποτυπωθούν και στους μισθούς. Στο προσχέδιο, γίνεται ειδική αναφορά στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου εκτιμάται ότι οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας θα αυξηθούν το 2025 κατά 3,4% και κατά 2,7% ανά εργαζόμενο. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις και με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο 2,1%, αυτό σημαίνει ότι θα προκύψουν κέρδη και στον πραγματικό μέσο μισθό. Με δεδομένο, μάλιστα, πως το 2025 θα πραγματοποιηθεί μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα, τότε το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως η τελική αύξηση των μισθών, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Υπενθυμίζεται πως ο στόχος της Κυβέρνησης παραμένει για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1.500 ευρώ, το 2027.
Η παραγωγικότητα εργασίας αναμένεται να αυξηθεί πιο δυναμικά το 2025 (+1,6% σε ετήσια βάση από +1% το 2024), αντλώντας οφέλη από τον μετασχηματισμό της οικονομίας υπό το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και συνακόλουθα διαφυλάττοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.