Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
20.5 C
Athens

Με απεργία απαντά η ΓΣΕΕ στις εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ

Πανελλαδική απεργία προγραμματίζει η ΓΣΕΕ, την περίοδο ψήφισης του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, αντιδρώντας δυναμικά στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της ΔΕΘ.

Το γεγονός ότι δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σε τυχόν επαναφορά στο θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε προ Μνημονίων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, απογοήτευσε τη Συνομοσπονδία. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, από τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού απουσιάζουν οι ουσιαστικές πρωτοβουλίες και προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ δεν υπήρξε καμία δέσμευση για σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς, τώρα, εντός του 2024 που οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα τις έχουν απόλυτη ανάγκη, για την αντιστάθμιση της απώλειας αγοραστικής δύναμης που υπέστησαν την τελευταία τριετία λόγω της ακρίβειας σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το υψηλό ενεργειακό κόστος και την υψηλή φορολογία των μισθολογικών απολαβών, η οποία περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και επιβαρύνει περαιτέρω τα οικονομικά τους.

Πέραν αυτών, οι Κυβερνητικές εξαγγελίες, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία δεν περιείχαν ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, παρά μόνο εμβαλωματικά μέτρα που δεν επαρκούν για να επιλύσουν το πρόβλημα. Αντιθέτως, τα ίδια τα μέτρα συμβάλλουν εκούσια στην εκτόξευση των τιμών των ενοικίων και των τιμών αγοράς πρώτης κατοικίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ