Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Με αναδρομική ισχύ τα επιδόματα κύησης και λοχείας στις έμμισθες δικηγόρους

Δικαίωμα στα επιδόματα κύησης και λοχείας αποκτούν εφεξής και οι έμμισθες δικηγόροι, που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Εγκύκλιος που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, ορίζει μάλιστα ότι αυτές οι παροχές θα μπορούν να χορηγηθούν σε όσες έμμισθες δικηγόροι προκύψουν δικαιούχοι και με αναδρομική ισχύ.

Ακριβέστερα, όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος, μια έμμισθη δικηγόρος που υπάγεται στο πρώην Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Α.Ν. δικαιούται εφεξής επίδομα κυοφορίας και λοχείας για 119 ημέρες (17 εβδομάδες), εκ των οποίων οι 56 ημέρες (8 εβδομάδες) αφορούν περίοδο πριν από τον τοκετό και οι υπόλοιπες 63 ημέρες (9 εβδομάδες) μετά από αυτόν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να χορηγηθεί αυτό το επίδομα, είναι να αποδεικνύεται ότι η έμμισθη δικηγόρος έχει πραγματοποιήσει το λιγότερο 200 ημέρες ασφάλισης, κατά τα δύο τελευταία έτη που προηγούνται της ημέρας του τοκετού. Επιπρόσθετα, οι 120 από τις 200 ημέρες ασφάλισης πρέπει να έχουν καταγραφεί με την ιδιότητα της έμμισθης δικηγόρου.

Επιπλέον, στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι δεν επηρεάζεται η χορήγηση του επιδόματος, αν η έμμισθη δικηγόρος ασκεί ταυτόχρονα το εν λόγω ελεύθερο επάγγελμα με ενεργό ΚΑΔ.

Όμως, πρέπει να επισημανθεί ότι, η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος στο επίδομα κυοφορίας και λοχείας ισχύει όχι μόνο για το μέλλον (από την ψήφιση του ν. 4826/2021 και μετά), αλλά και για το παρελθόν. Ειδικότερα, αφορά όλους τους τοκετούς που έλαβαν χώρα από 01.01.2017 και μετά, άρα η εγκύκλιος έχει και αναδρομική ισχύ. Ειδικά για αυτούς τους τοκετούς, η αίτηση χορήγησης του επιδόματος μπορεί να υποβληθεί από την 07.09.2021 (ψήφιση του αρ. 83 του ν. 4826/2021) και έως 8 μήνες μετά. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με την εγκύκλιο η διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται στις 7 Μαΐου 2022.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ