Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

«Κόφτης» των αυξήσεων στις συντάξεις η προσωπική διαφορά για 910.000 δικαιούχους – Τυχεροί 1,7 εκατ. συνταξιούχοι

Στους 910.073 ή 34% του συνόλου, ανήλθαν οι συνταξιούχοι που έχασαν τις φετινές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς. Στον αντίποδα, ανήλθαν στο 1,7 εκατ. οι δικαιούχοι που θα λάβουν είτε όλο το ποσό της αύξησης 7,75% είτε μέρος του.

Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, δείχνουν ότι, σε σύνολο 2.634.786 συνταξιούχων, σχεδόν ο ένας στους τρεις (δηλαδή 34% ή 910.073 άτομα), δεν θα λάβουν καθόλου αύξηση, λόγω ύπαρξης της προσωπικής διαφοράς. Απλώς θα διαπιστώσουν αυτοί οι συνταξιούχοι, λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς τους, η οποία θα λειτουργήσει σε αυτή την φάση ως «κόφτης» των αυξήσεων.

Βέβαια, το υπουργείο Εργασίας φροντίζει να επισημάνει ότι ήδη από τον προηγούμενο μήνα έχουν δοθεί στην συντριπτική πλειονότητα των ανωτέρω «άτυχων» συνταξιούχων (83%), κάποια ή κάποιες από τις υπόλοιπες αυξήσεις που καταβλήθηκαν. Πρόκειται αρχικά για την κατάργηση του φορολογικού σκέλους της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που είναι μόνιμη. Άρα, επιφέρει και αντίστοιχες μόνιμες αυξήσεις στους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη φορολόγηση είχε επιβληθεί σε συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, άρα αφορούσε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 912.000 οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, με τις αυξήσεις όμως να είναι μικρές στην συντριπτική τους πλειονότητα, καθώς περιορίζονται σε λίγα ευρώ το μήνα.

Το υπουργείο Εργασίας προσθέτει και την 4η ετήσια αύξηση, που επίσης δόθηκε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και ωφέλησε 231.655 άτομα. Πρόκειται για την αύξηση που προέκυψε από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Θεσμοθετήθηκε με τον «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20), που ουσιαστικά εφάρμοσε τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που άλλαζε τα αρχικά ποσοστά αναπλήρωσης που είχαν θεσπιστεί στον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/16). Όμως, οι αυξήσεις αυτές δόθηκαν μόλις στο 6,37% του συνόλου των δικαιούχων και κατά μέσο όρο ήταν στα επίπεδα των 8 ευρώ το μήνα, δηλαδή πάλι πολύ περιορισμένες.

Το υπουργείο Εργασίας, υπολόγισε ως πρόσθετη αύξηση και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ, που δόθηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα σε 1.206.624 συνταξιούχους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ