Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.9 C
Athens

Το μπρα ντε φερ με τον ΣΥΡΙΖΑ «έβγαλε στον αφρό» όλες τις παρεμβάσεις που έρχονται στα εργασιακά

 

Οι παρεμβάσεις στα εργασιακά που ετοιμάζονται στο αρμόδιο υπουργείο, είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της χθεσινής μέρας και η μαζικότητα των συγκεντρώσεων ανάγκασαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να πάρει θέση. Έτσι, θέλοντας να απαντήσει στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν επισήμως γνωστές οι παρεμβάσεις που ετοιμάζονται να κατατεθούν στης Βουλή σε σχέδιο νόμου και οι οποίες επεκτείνονται πολύ πέρα από το οκτάωρο και τις υπερωρίες. Κρίθηκε σκόπιμο να τονιστούν οι βασικές παράμετροι του νομοσχεδίου, ακόμα και χωρίς να έχει γίνει γνωστή η τελική του μορφή.

 

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι κατοχυρώνεται το οκτάωρο, το 40άωρο και το πενθήμερο την εβδομάδα. Όμως την ίδια στιγμή, παρέχεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους, χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές τους, να εργαστούν λίγο περισσότερο για κάποιες μέρες και λιγότερο κάποιες άλλες, ή ακόμα και να δουλέψουν 4 ημέρες την εβδομάδα, αντί να δουλεύουν 5 μέρες την εβδομάδα.

 

Ας δούμε τις βασικές παραμέτρους του νομοσχεδίου για τα εργασιακά:

 

  • Υπερωρίες: Αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους, στις 150 ώρες το μέγιστο, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
  • Ψηφιακή Κάρτα: Εισάγεται ένας ψηφιακός μηχανισμός που θα συνδέει τους εργαζόμενους μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους (ή του κινητού ή του τάμπλετ τους) με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ του Υπουργείου Εργασίας. Έτσι θα καταγράφονται αυτόματα και ηλεκτρονικά, και χωρίς την παρέμβαση τρίτου, τόσο η υπερωριακή απασχόληση, όσο και ο χρόνος εργασίας συνολικά. Εκτιμάται ότι έτσι θα καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία και θα προστατεύεται ο εργαζόμενος από καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών, αλλά και οι έντιμοι εργοδότες απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό των «πονηρούληδων». Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (τράπεζες – βιομηχανία).
  • Απολύσεις: Σε ειδική διάταξη διευρύνεται ο κατάλογος σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους απαγορεύεται πλήρως να γίνει μια απόλυση. Πέραν λοιπόν της απαγόρευσης απόλυσης για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας κ.α. προστίθενται και άλλοι λόγοι απαγόρευσης:

Παράδειγμα 1: Πατέρας αποκτάει παιδί. Απαγορεύεται η απόλυσή του για 6 μήνες από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του.

Παράδειγμα 2: Εργοδότης προτείνει στον εργαζόμενο να προχωρήσουν σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας του εργαζομένου και ο εργαζόμενος αρνείται. Ο εργοδότης προχωρά σε απόλυση. Η απόλυση αυτή καθίσταται αυτομάτως άκυρη.

Παράδειγμα 3: Εργαζόμενος που εργάζεται με τηλεργασία ασκεί το θεσπιζόμενο με το νομοσχέδιο «δικαίωμα της αποσύνδεσης» (δηλαδή δεν εργάζεται πέραν του συμφωνημένου ωραρίου) και ο εργοδότης του τον απολύει για αυτό το λόγο. Και αυτή η απόλυση καθίσταται αυτομάτως άκυρη.

*Απεργία: Θεσπίζεται η υποχρεωτική εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο και η εξ αποστάσεως ψήφος στα συνδικάτα, με όλες τις δικλείδες διαφάνειας και μυστικότητας στις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες.

Επίσης θεσπίζεται η ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας (μετρό, κλπ.) κατά την διάρκεια της απεργίας.

 

*Κυριακάτικη αργία: Προστίθενται εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν στον γενικό κανόνα. Πρόκειται για κλάδους  όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, αλλά και τις εξωσχολικές δράσεις, τη μηχανογράφηση, τις εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων.

* Τηλεργασία: Θεσπίζεται το «δικαίωμα αποσύνδεσης». Το δικαίωμα δηλαδή του εργαζόμενου να μην απαντά σε κλήσεις και μηνύματα του εργοδότη πέραν του συμφωνημένου ωραρίου.

*Άδεια πατρότητας: Αφορά εργαζόμενους γονείς και θα είναι 14 ημέρες μετ’ αποδοχών. Η γονική άδεια θα είναι πλέον επιδοτούμενη για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς, αντιμετωπίζοντας έτσι και ένα αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών στην εργασία.

* Βία και παρενόχληση στους χώρους εργασίας: Κυρώνεται η Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και υιοθετείται σειρά επιπλέον αυστηρών μέτρων.

*Εργατοτεχνίτες:  Εξισώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών, που μέχρι σήμερα υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ