Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
23.9 C
Athens

«Κραυγή αγωνίας» σε τουρισμό-επισιτισμό: Χιλιάδες απασχολούμενοι χάνουν το επίδομα ανεργίας

Σε αδιέξοδο παραμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι που προέρχονται από τους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού. Παρά τις παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, υπάρχουν αρκετοί, οι οποίοι χάνουν την όποια κρατική στήριξη, μην μπορώντας να συμμετάσχουν στα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Παρά τις επίμονες οχλήσεις από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ), οι παραινέσεις τους δεν έχουν εισακουστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Έτσι, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν για δυναμικές αντιδράσεις!

Σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ χωρίς επίδομα ανεργίας, θα παραμείνουν αν δεν αλλάξει κάτι, με ειδική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, οι εξής κατηγορίες:

α) Εργαζόμενοι του Τουρισμού, οι οποίοι προέβησαν σε μονομερή αίτηση αναστολής σύμβασης τους μήνες Μάιο & Ιούνιο και στην συνέχεια δεν απασχολήθηκαν εξαιτίας της εργοδοτικής παραβατικότητας.

β) Εποχικά εργαζόμενοι στον Επισιτισμό που είτε δεν δούλεψαν φέτος καθόλου, είτε δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα ένσημα (κυρίως πέρυσι, αφού αυτή η κατηγορία εργαζομένων δεν είχε δικαίωμα μονομερούς αναστολής και ένσημα το 2020).

γ) Εργαζόμενοι, οι οποίοι έλαβαν πέρυσι επίδομα ανεργίας και τις παρατάσεις αυτού και έχουν υπερβεί τις 400 ημέρες επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια.

δ) Εργαζόμενοι που επρόκειτο να λάβουν για πρώτη φορά επίδομα ανεργίας και εξαιτίας της προϋπόθεσης των 80 ενσήμων κατά την περσινή περίοδο, αποκλείονται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ