Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Κορονοϊός: Άδεια σε εργαζόμενους που θα πραγματοποιούν τεστ Covid-19

Δικαίωμα χορήγησης άδειας, με διάρκεια έως και τρεις ώρες, έχουν στο εξής όλοι οι εργαζόμενοι που θα κάνουν τεστ κορονοϊού. Σύμφωνα με διάταξη νόμου που ψηφίστηκε χθες Τρίτη στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η συγκεκριμένη άδεια, θα ονομάζεται «άδεια απουσίας» και θα χορηγείται χωρίς να υπάρχει μείωση στις αποδοχές του εργαζόμενου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η άδεια θα εφαρμόζεται εφεξής σε όλους εκείνους τους εργαζόμενους που θα επιλέγονται για να ελεγχθούν δωρεάν για κορονοϊό, αφού θα έχουν πρώτα δηλώσει συμμετοχή στην σχετική ειδική πλατφόρμα. Εάν η ώρα του τεστ που θα ορίζεται θα συμπίπτει με το νόμιμο ωράριο εργασίας, τότε ο εργαζόμενος απόλυτα δικαιολογημένα θα μπορεί να απουσιάζει από την εργασία του.

Φυσικά, ο εργαζόμενος θα πρέπει την ίδια στιγμή, να γνωστοποιεί στον εργοδότη του, το sms που έλαβε από την αρμόδια αρχή, έτσι ώστε να είναι απόλυτα ξεκάθαρη η ημερομηνία, ο τόπος και η ώρα διεξαγωγής του ελέγχου. Επίσης, θα κατατίθεται και η  βεβαίωση που θα λαμβάνει ο εργαζόμενος ότι πραγματοποίησε τον έλεγχο για Covid-19. Εννοείται ότι με το ίδιο sms θα μπορεί να κυκλοφορεί ο  εργαζόμενος χωρίς να κινδυνεύει να δεχτεί πρόστιμο από τις αρμόδιες αρχές για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας των πολιτών.

Ταυτόχρονα, παρατείνεται  μέχρι  τις 31 Ιανουαρίου, η εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας ως μέτρο αποφυγής της διασποράς του κοροοϊού στους χώρους εργασίας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο δόθηκε παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου του νέου έτους και για το μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, μέτρο κατά το οποίο ο εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει έως και το μισό χρόνο και το κράτος να αναπληρώνει το 60% του μισθού που χάνει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ