Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2024
29.8 C
Athens

ΚΕΠΑ: 18 πρόσθετες παθήσεις για πιστοποίηση αναπηρίας χωρίς επαναξιολόγηση

Εφ’ όρου ζωής θα κατοχυρώνεται  στο εξής το ποσοστό  αναπηρίας σε όσους πάσχουν από 18 παθήσεις που προστέθηκαν στον πίνακα του Υπουργείου Εργασίας, ως «μη αναστρέψιμες». Έτσι, οι πολίτες που υπόκεινται σε κάποια από αυτές, δεν θα πρέπει να περάσουν την ταλαιπωρία της επαναξιολόγησης από τα ΚΕΠΑ. Η αναμόρφωση του σχετικού πίνακα κρίθηκε απαραίτητη, καθώς διαπιστώθηκε ότι για τις συγκεκριμένες παθήσεις, η ταλαιπωρία που βίωναν οι ασθενείς, αλλά και οι συνοδοί τους, ήταν άδικη και πολύ μεγάλη. Σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπογράφηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, παρέχοντας τη δυνατότητα στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) να επιταχύνει τις διαδικασίες απονομής του Ποσοστού Αναπηρίας (ΠΑ) ανά περίπτωση ασθενούς. Έτσι, εκτιμάται ότι θα μειωθεί και ο χρόνος που απαιτείται για την εξέταση των νέων αιτήσεων που υποβάλλονται.

Οι παθήσεις που περιέχονται στον σχετικό πίνακα ανέρχονται πια στις 160 και γι’ αυτές δεν θα υπάρχει η υποχρέωση της επαναλαμβανόμενης πιστοποίησης του ποσοστού αναπηρίας. Οι νέες παθήσεις που προστέθηκαν στον πίνακα προέρχονται από τις κατηγορίες των ενδοκρινών αδένων, του αναπνευστικού συστήματος, του κυκλοφορικού συστήματος,  ενώ υπάρχει ως προσθήκη και μία χειρουργική πάθηση.

Οι παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον αναθεωρήθηκαν ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης του e-ΕΦΚΑ και αφού αξιολογήθηκε γνώμη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής. Με τον τρόπο αυτό οι πάσχοντες εξασφαλίζουν εφ΄ όρου ζωής τα όποια επιδόματα και παροχές που προβλέπονται από την κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία ανά περίπτωση, καθώς οι παθήσεις χαρακτηρίζονται ως μη αναστρέψιμες και η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον.

Η αναθεώρηση του πίνακα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις αποτελούσε πάγιο αίτημα οργανώσεων και πολιτών και γι΄ αυτό προτεραιοποιήθηκε στις εργασίες της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, στην οποία προΐσταται ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης.

Ας δούμε τη λίστα με τις πρόσθετες παθήσεις που δεν θα χρίζουν επαναξιολόγησης.

Πίνακας Παθήσεων Που Χαρακτηρίζονται Μη Αναστρέψιμες Και Η Διάρκεια Αναπηρίας Καθορίζεται Επ’ Αόριστον – Προσθήκες

Παθήσεις Ενδοκρινών Αδένων

  • Οικογενής Νεφρογενής άποιος διαβήτης (διάγνωση με γονοτυπικό έλεγχο στον οποίο τεκμηριώνεται μετάλλαξη γονιδιίων – AVPR2 AQPR2).
  • Θυρεοειδικός εξόφθαλμος με μόνιμη πάρεση οφθαλμιικών μυών που προκαλεί μόνιμη δυπλωπία και η οποία δεν έχει διορθωθεί μετά από χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης.
  • Αμετάπλαστο Καρκίνωμα θυροειδούς.

Παθήσεις αναπνευστικού συστήματος

  • Ολική πνευμονεκτομή. Εάν εκτός της πνευμονεκτομής (ΠΑ 50%) συνυπάρχει νόσος του αναπνευστικού με διακριτό ΠΑ, το συνολικό ΠΑ που προκύπτει δίδεται με ορισμένη χρονική διάρκεια. Εάν όμως και η 2η πάθηση προκαλεί μη αναστρέψιμη κατάσταση τότε το συνολικό ποσοστό αποδίδεται επ’ αόριστον.

Παθήσεις Κυκλοφορικού συστήματος

  • Γενετικά αρρυθμιογόνα σύνδρομα (Long QT, Κατεχολαμινεργική πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία, σύνδρομο Brugada) με σοβαρή κλινική εκδήλωση (καρδιακή ανακοπή) με μόνιμο απινιδωτή.
  • Μυοκαρδιοπάθειες (διατατική, υπερτροφική ή αρρυθμιογόνος) με μόνιμο εμφυτευμένο απινιδωτή.
  • Μυοκαρδιοπάθειες (διατατική, υπερτροφική ή διάταση αριστεράς κοιλίας, οφειλόμενες σε γενετικές ή επίκτητες ανωμαλίες (νόσος Pompe, αταξία Friedreich, μυική δυστροφία Duchenne, ιδιοπαθής μυοκαρδιοπάθεια άλλης αιτιολογίας).
  • Τετραλογία Fallot ή άλλες παθήσεις με πολύ υποπλαστικά πνευμονικά αγγεία (όπως σύνδρομο Williams, Alagile) μετά τη βρεφική ηλικία, που δεν επιδέχονται χειρουργική ή επεμβατική θεραπεία.
  • Μετάθεση μεγάλων αγγείων μετά από εγχειρήσεις Mustard ή Senning με πολύ χαμηλό κλάσμα εξωθήσεως δεξιάς ή αριστερής κοιλίας (μικρότερο από 40%).
  • Ανωμαλία Ebstein ή άλλες ανωμαλίες τριγλώχινας βαλβίδας, με σοβαρή ανεπάρκεια τριγλώχινας μη επιδεχόμενη χειρουργική διόρθωση ή αντικατάσταση, ή μετά από αντικατάσταση τριγλόχεινας με παραμένουσα σοβαρή δυσλειτουργία δεξιάς κοιλίας.
  • Λειτουργικά ή ανατομικά μονήρης κοιλία είτε ανεγχείρητη, είτε μετά από εγχείρηση τύπου Fontan.
  • Ανωμαλίες των στεφανιαίων αγγείων που οδήγησαν σε μόνιμη ισχαιμική βλάβη της αριστεράς κοιλίας που παραμένει πέραν του έτους μετά από ανατομική διόρθωση, με κλάσμα εξωθήσεως μικρότερο από 40%.
  • Σύνδρομο Eisenmerger από οποιαδήποτε πάθηση.
  • Τρισωμίες 13,18,21.
  • Ασθενείς μετά από πολλαπλές αντικαταστάσεις βαλβίδων μη επιδεχόμενοι περαιτέρω παρέμβασης.
  • Πρωτοπαθής πνευμονική υπέρταση.
  • Στένωση πνευμονικών φλεβών πρωτοπαθής ή μετά από χειρουργική διόρθωση ανώμαλης εκβολής πνευμονικών φλεβών, μη επιδεχόμενη πλέον χειρουργικής διόρθωσης.

Χειρουργικές παθήσεις

Νόσος BUERGER (173.1) μετά από δύο κρίσεις και χωρίς βελτίωση των αγγειογραφικών ευρημάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ