Αύξηση κατά 9,4% στον κατώτατο μισθό, από την 1η Απριλίου, αποφάσισε η Κυβέρνηση και έτσι, οι βασικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, για 585.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, θα ανέλθουν στα 780 ευρώ μικτά (667 ευρώ καθαρά). Η απόφαση ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να δίνει επιπλέον στοιχεία, σε ξεχωριστή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά.
Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για μια αύξηση 67 ευρώ στις μικτές αποδοχές, ενώ στις καθαρές, η αύξηση είναι 53 ευρώ σε μηνιαία βάση, από τα 614 ευρώ, στα 667 ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο τωρινός αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, είναι μειωμένος κατά 60.000 άτομα, σε σχέση με το 2019.
Αντίστοιχα, το νέο κατώτατο ημερομίσθιο θα είναι 34,84 ευρώ, από 31,85 ευρώ που είναι έως τώρα.
Πλέον, το ετήσιο εισόδημα, για όσους αμείβονται με τις βασικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι 9.336 ευρώ.
Με δεδομένο ότι οι τριετίες έχουν «παγώσει» από το 2012, όσοι εργαζόμενοι λαμβάνουν ήδη κάποια ή κάποιες εξ αυτών, θα έχουν ανάλογη μισθολογική αύξηση. Πιο αναλυτικά, για μία τριετία, ο νέος κατώτατος είναι 858 ευρώ μικτά, για δύο τριετίες φτάνει στα 936 ευρώ και για τρεις τριετίες ανέρχεται στα 1.014 ευρώ. Όμως, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι για να αρθεί η συγκεκριμένη μνημονιακή δέσμευση και να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες συνολικά για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, πρέπει το ποσοστό της ανεργίας να γίνει μονοψήφιο. Επισήμανε όμως ότι θα ελεγχθεί το ετήσιο ποσοστό να είναι κάτω από το 10%, όχι αν υποχωρήσει αυτό, σε ένα μήνα, περιστασιακά. Άρα, με δεδομένο ότι τώρα, τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπολόγισαν την ανεργία τον Ιανουάριο στο 10,8%, εκτίμησε ότι ο σχετικός έλεγχος θα γίνει στην αρχή του επόμενου έτους.
Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά την σύγκριση με την ΕΕ, στις 22 χώρες – μέλη που έχουν θεσμοθετήσει τον κατώτατο μισθό, η Ελλάδα βρισκόταν στην 13η θέση και με την αύξηση που θα δοθεί, ανεβαίνει στην 10η θέση. Σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης, η χώρα ήταν ακόμα χειρότερα, στην 18η θέση και τώρα θα αναρριχηθεί στην 13η.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου, η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα. Το πιο σημαντικό εξ αυτών, ασφαλώς και είναι το επίδομα ανεργίας, που αυξάνεται από τα 438 ευρώ, κατά 41 ευρώ και φτάνει στα 479 ευρώ το μήνα.
Το σύνολο των επιδομάτων που αυξάνονται, είναι τα εξής:
- Ειδική παροχή μητρότητας : Κατώτατος μισθός
- Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός
- Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα
- Βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
- Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
- Επίσχεσης Εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
- Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί
- Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. ημερομ/θια
- Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. ημερομ/θια
- Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. ημερομ/θια
- Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομ/θια
- Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
- Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας
- Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομισθίου
- Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
- Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
- Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
- Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού
19. Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς