Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Athens

Κατώτατος μισθός: Τι αυξήσεις θέλουν να δώσουν οι εργοδότες

Αυξήσεις που θα οδηγήσουν τον κατώτατο μισθό, από τα 713 ευρώ που είναι σήμερα είτε στα 750 ευρώ είτε λίγο πάνω από τα 780 ευρώ, προτείνουν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών. Ταυτόχρονα, είναι συνολική η απαίτηση για να υπάρξουν μειώσεις στο μη μισθολογικό κόστος, που θα εξισορροπήσουν κάπως τις αυξήσεις που θα δοθούν στους εργαζόμενους που αμείβονται με τις βασικές αποδοχές.

Οι προτάσεις των εκπροσώπων των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), κατατέθηκαν στην περασμένη Παρασκευή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Έτσι, μετά την ΓΣΕΕ, που ζητάει 826 ευρώ κατώτατη αμοιβή, ολοκληρώνεται το παζλ των προτάσεων που θα πρέπει να επεξεργαστεί το ΚΕΠΕ, ώστε να προβεί στην τελική γνωμοδότησή του προς το υπουργείο Εργασίας. Μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Φεβρουαρίου. Ακολούθως, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, έως τις 10 Μαρτίου θα υποβάλλει την τελική του πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για να δοθεί η απαραίτητη έγκριση και να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου, αυξημένου κατώτατου μισθού, την 1η Απριλίου.

Πιο αναλυτικά, η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) είναι ο πιο θετικός εργοδοτικός φορέας για μεγάλες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, καθώς πρότεινε η αναπροσαρμογή να κυμανθεί από 8% έως 10%. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 713 ευρώ που είναι σήμερα στα επίπεδα των 770 – 784 ευρώ. Ακολουθεί η ΕΣΕΕ (έμποροι), που φαίνεται να πρότεινε η αύξηση να μην υπερβεί το 7%, κάτι που σημαίνει ότι ο βασικός μισθός θα ανέλθει στα 763 ευρώ. Βασική επιχειρηματολογία για τις ανωτέρω παρεμβάσεις από τους δύο φορείς είναι η πορεία του προϋπολογισμού κατά την φετινή χρονιά και η εκτίμηση ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 6%, αλλά όχι παραπάνω. Ζητούν όμως η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα αντισταθμιστικού χαρακτήρα, όπως είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ανάλογα αιτήματα, ειδικά ως προς την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, εγείρουν ο ΣΕΤΕ (ξενοδόχοι) και ο ΣΕΒ (βιομήχανοι). Στις προτάσεις τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενσωματώνουν αυξήσεις που κινούνται στα επίπεδα του 5,5% – 6%, κάτι που σημαίνει ότι θέλουν οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα να ανέλθουν λίγο πάνω από τα 750 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ