Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης: Οι χαμηλοσυνταξιούχοι (πάλι) μένουν απ’ έξω!

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, από 1.1.23 ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται όμως για την «φορολογική» εισφορά και όχι την «ασφαλιστική», που θα παραμείνει ως έχει.

Η «φορολογική» εισφορά αλληλεγγύης, ποσοστού 2,2%, επιβάλλεται σε φορολογητέα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ, σε ετήσια βάση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνει μόνο τους συνταξιούχους με πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις. Όλοι οι υπόλοιποι δεν καταβάλλουν την συγκεκριμένη εισφορά.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Έκθεσης «Ήλιος» για τα εισοδήματα των συνταξιούχων, φαίνεται ότι κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα, βρίσκεται  το 66% εξ αυτών. Άρα, σχεδόν 7 στους 10 χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν πρόκειται να έχουν το παραμικρό όφελος από την κατάργηση της συγκεκριμένης εισφοράς αλληλεγγύης που εξήγγειλε έξι μήνες νωρίτερα,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην χθεσινή συζήτηση στην Βουλή για την Κοινωνική Πολιτική που έχει ασκήσει η Κυβέρνηση την τελευταία τριετία, ειπώθηκε επίσης ότι με το νέο έτος «ξεπαγώνουν» οι συντάξεις.  Άρα μετά από 12 χρόνια, οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν αυξήσεις. Όμως, το γεγονός ότι πλέον στις συντάξεις έχει επιβληθεί η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», περιορίζει σημαντικά τους τελικούς ωφελημένους αυτής της παρέμβασης. Υπολογίζεται ότι έως 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, που έχουν μεγάλη θετική προσωπική διαφορά δεν θα δουν αυξήσεις στην πράξη. Θα είναι μόνο λογιστικές, με την έννοια ότι πράγματι, θα μειωθεί η προσωπική διαφορά τους, με στόχο κάποια στιγμή να μηδενιστεί.

Οι εκτιμήσεις πάλι από το οικονομικό επιτελείο, με  βάση τα έως τώρα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, είναι ότι οι όποιες αυξήσεις γίνουν, θα κυμανθούν στα επίπεδα του 4% το πολύ. Άρα,  ακόμα  και αυτό το 1 εκατ. των συνταξιούχων που πράγματι, θα διαπιστώσουν την 1.1.2023 ότι αυξήθηκε η σύνταξή τους, θα μείνουν με την «γλυκόπικρη» γεύση ότι το ποσό που θα καρπωθούν θα είναι ιδιαίτερα μικρό…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ