Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Εφαρμογή των Συμβάσεων και Συστάσεων) και του Συμβουλίου της Ευρώπης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων) σε εκθέσεις τους, καταδεικνύουν λεπτομερώς τη μη συνεπή εφαρμογή από την Ελλάδα των κυρωμένων Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Τα δύο ελεγκτικά όργανα εξέτασαν τις εκθέσεις που απέστειλε η Κυβέρνηση και τις παρατηρήσεις της ΓΣΕΕ σχετικά με την εφαρμογή των διεθνών κανόνων που δεσμεύουν τη χώρα και προστατεύουν τα θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα.
Ειδικότερα, επισημαίνονται:
*Προστασία από την ανεργία και πρόσβαση σε κατάλληλη εργασία
Διασφάλιση πρόσβασης σε εργασία με αντιστοίχιση των προσόντων των εργαζομένων, χωρίς αποκλεισμούς.
*Εξασφάλιση εργατικού εισοδήματος και αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής
Ρύθμιση του κατώτατου μισθού σε αξιοπρεπές επίπεδο, σεβασμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους.
*Κατάργηση των έμφυλων διακρίσεων
Εξάλειψη των διακρίσεων στις αμοιβές και στους όρους εργασίας.
*Προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων
Ενίσχυση των υποχρεώσεων κοινωνικής προστασίας του Κράτους, με διασφάλιση του δικαιώματος στη στέγαση μέσω προσιτών ενοικίων και επαρκών παροχών, προστασία από την ενεργειακή φτώχεια, σταθερή πρόσβαση σε ενέργεια, διασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου και προστασία από τον πληθωρισμό μέσω αναπροσαρμογής των κοινωνικών παροχών και της κοινωνικής ασφάλισης.
Με αυτά τα δεδομένα:
α) Διατυπώνονται εκτενείς παρατηρήσεις ενώ καλείται η κυβέρνηση να αποστείλει συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να αξιολογηθούν τυχόν μέτρα συμμόρφωσης της, η αποτελεσματικότητά τους με στόχο τη αδιάλειπτη λειτουργία σταθερών δομών κοινωνικού διαλόγου με ενεργή συμμετοχή της ΓΣΕΕ στην διαμόρφωση και αξιολόγησή τους.
β) Τονίζεται ότι η προάσπιση και η καθολικότητα των κατοχυρωμένων κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική δικαιοσύνη καθώς προωθεί τη δημοκρατία και αποτελεί ανάχωμα στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και των ευκαιριών ζωής σε όλη την Ευρώπη.