Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

Κίνδυνος για χιλιάδες μη μισθωτούς να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Κίνδυνο να μην αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους, διατρέχουν περίπου 250.000 – 300.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι. Στον ΕΦΚΑ, υπολογίζουν ότι ανέρχονται σε πάνω από 200.000, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, που έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Είχαν εντοπιστεί όμως περισσότεροι από 700.000 μη μισθωτοί, οι οποίοι τον περασμένο Μάρτιο δεν είχαν κάνει χρήση της ρύθμισης των 72 δόσεων που ίσχυε τότε, αλλά ούτε και την πάγια των 12 δόσεων, ενώ φυσικά και δεν είχαν εξοφλήσει εφάπαξ το χρέος τους. Στον Φορέα, υπολογίζουν ότι 250.000 – 300.000 από αυτούς είναι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Έτσι, στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα που έχει γίνει και δεν καλύψουν την οφειλή τους μέχρι την 31η Μαΐου, τότε δεν θα λάβουν ασφαλιστική ικανότητα. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται (μεταξύ άλλων) και σε απώλεια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΦΚΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι η ασφαλιστική ικανότητα θα διατηρηθεί μόνο σε εκείνους τους μη μισθωτούς, οι οποίοι δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ, ή εάν έχουν, είναι ρυθμισμένες.

Για φέτος, ισχύει η κατ’ εξαίρεση διάταξη που δίνει τη δυνατότητα παράτασης της ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους έχουν καταβάλει εντός του 2021, ή καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα. Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που έχουν οι μη μισθωτοί να σπεύσουν να πληρώσουν έστω τις εισφορές υγείας, ή και να ρυθμίσουν τις οφειλές με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Στην περίπτωση βέβαια που ο ΕΦΚΑ δεν τους δώσει από την 1η Ιουνίου ασφαλιστική ενημερότητα, παρ’ ότι δεν έχουν οφειλές, τότε υπάρχει και σχετική πλατφόρμα στην οποία μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά -χωρίς να μεταβούν σε υποκατάστημα (https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton).

Το ποσό που αναλογεί στην ετήσια εισφορά σε παροχές σε είδος και σε χρήματα, κυμαίνεται,  ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος, από 660 έως και 792 ευρώ. Το ποσό προκύπτει από το  δωδεκαπλάσιο της μηνιαίας ασφαλιστικής κατηγορίας για παροχές σε είδος και σε χρήμα, την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021. Για την 1η ασφαλιστική κατηγορία, οι εισφορές υγείας είναι 55 ευρώ τον μήνα και ο ΕΦΚΑ ζητεί 660 ευρώ προκειμένου να υπάρξει κάλυψη, ενώ για τις υπόλοιπες 5 κατηγορίες η εισφορά υγείας σε είδος και σε χρήμα είναι της τάξης των 66 ευρώ, άρα απαιτούνται 792 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ