Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Στο υπουργείο Εργασίας ξεκινούν την καταβολή στις επιχειρήσεις της αποζημίωσης για το… Δώρο Πάσχα

Έπρεπε να περάσουν δυόμιση μήνες για να καταφέρει το υπουργείο Εργασίας να εκκινήσει  τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων που αναλογούν στις επιχειρήσεις για την καταβολή του… Δώρου Πάσχα! Λίγο πριν δοθεί το… Δώρο Χριστουγέννων, επιτεύχθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας διασταυρώσεων που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού και έτσι, 182.179 επιχειρήσεις θα διαπιστώσουν ποσά από επιστροφή, στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να δοθούν πίσω στους εργοδότες, τα ποσά που τους αναλογούν, θα απαιτηθεί ένα κονδύλι της τάξης των 98 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, οι επιχειρήσεις όφειλαν να καταβάλλουν στους εργαζόμενους το σύνολο του δώρου Πάσχα. Όμως για τις ημέρες που τέθηκαν τότε σε αναστολή σύμβασης, με κρατική εντολή, ελέω πανδημίας, το κόστος θα το αναλάμβανε η Πολιτεία. Δόθηκε εκ των υστέρων χρονικό περιθώριο καταβολής του δώρου έως τα τέλη Ιουνίου και για ένα μήνα μετά, οι επιχειρήσεις έπρεπε να υποβάλλουν τα στοιχεία τους, αλλά και των εργαζομένων τους, ώστε να λάβουν από την Πολιτεία, το μερίδιο που αναλογούσε στην κρατική συμμετοχή.

Χρειάστηκε όμως να περάσουν δυόμιση μήνες, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις διασταυρώσεις στοιχείων για να εκταμιευθεί το συγκεκριμένο ποσό. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι είχε βρεθεί ατομική επιχείρηση, που διεκδικούσε από το κράτος ένα ποσό που υπερέβαινε το 1,5 εκατ. ευρώ!

Είναι προφανές ότι η καθυστέρηση αυτή, ενόχλησε και το Μαξίμου που έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ώστε να επιταχυνθεί, επιτέλους, η διαδικασία και να δοθούν τα ποσά στις επιχειρήσεις. Άλλωστε σε μια περίοδο, που έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός για το… δώρο Χριστουγέννων, είναι τουλάχιστον άκομψο και προκλητικό, να μην έχει ρυθμιστεί η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων για το δώρο Πάσχα!

Παράλληλα, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να πιστωθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ στους λογαριασμούς 36.715 εργαζομένων που υπέβαλαν μονομερή υπεύθυνη δήλωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ