Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2025
6.9 C
Athens

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Στα κάτεργα οι εργαζόμενοι – 7 στους 10 με προβλήματα σωματικής εξάντλησης λόγω δουλειάς

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, δηλώνουν εξαντλημένοι από τις πολλές ώρες δουλειάς, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουν και περιορισμένες αμοιβές, με τη χειρότερη θέση να κατέχουν όσοι απασχολούνται στα καταλύματα και στην εστίαση.

Το πρόβλημα αναδεικνύεται από τα ευρήματα έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, που σε συνεργασία με την εταιρία ProRata, διαπιστώνει το μέγεθος του προβλήματος και τις δυσκολίες που υπάρχουν για να αναβαθμιστεί η ποιότητα της εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (74%), δήλωσαν ότι πάντα ή συχνά επιστρέφουν από την εργασία τους νιώθοντας σωματική εξάντληση. Σημαντικά υψηλό (61%) είναι και το ποσοστό των ερωτηθέντων του δείγματος που θεωρεί πως η εργασία του έχει επηρεάσει τη σωματική του υγεία. Το ποσοστό φτάνει στο 77% όταν πρόκειται για εργαζόμενους από την κατηγορία 35 – 54 ετών, δηλαδή από εκείνους που βρίσκονται στην πλέον παραγωγική ηλικία. Όταν η αναφορά επικεντρώνεται στους κλάδους απασχόλησης τότε το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται στο 83% για εκείνους που εργάζονται στις υπηρεσίες παροχής καταλυμάτων και στην εστίαση. Όλα αυτά, ενώ η σωματική εξάντληση διαχέεται στο σύνολο των μισθολογικών κλιμακίων, με τη χειρότερη θέση (56%) να καταλαμβάνουν όσοι έχουν εισόδημα έως 7.000 ευρώ ετησίως, με μικρή διαφορά (53%) από εκείνους που βρίσκονται στο αμέσως επόμενο όριο (7.000 – 16.000 ευρώ).

Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι:

  • Το 47% ‒δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο‒ δήλωσε ότι η εργασία του απαιτεί σημαντική σωματική καταπόνηση από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ορθοστασία, άρση βαριών αντικειμένων και παραμονή αρκετής ώρας σε πολύ ζεστό ή κρύο περιβάλλον.
  • Πολύ υψηλό (77%) είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων ηλικίας 35-54 ετών που επιστρέφει πάντα ή συχνά από την εργασία του νιώθοντας πραγματική εξάντληση, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε το 68% του ερωτηθέντων του δείγματος ηλικίας 17-34 ετών και το 69% ηλικίας 55+ ετών.
  • Στο ερώτημα εάν η εργασία τους απαιτεί σημαντική σωματική καταπόνηση θετικά απάντησε το 62% των ερωτηθέντων με τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, το 58% όσων ήταν έως απόφοιτοι γυμνασίου και το 57% εκείνων που είχαν αποφοιτήσει από το λύκειο και δεν είχαν λάβει άλλη εκπαίδευση.
  • Με σημάδια έντονης σωματικής καταπόνησης δήλωσε πως εργάζεται το 23% του δείγματος με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ και το 37% με εισόδημα από 16.001 έως 30.000 ευρώ.
  • Πάντα ή συχνά εξαντλημένοι από την εργασία τους δήλωσαν ότι επέστρεφαν την περίοδο της έρευνας το 83% των ερωτηθέντων που εργάζονταν στους κλάδους της παροχής υπηρεσιών καταλύματος και της εστίασης, το 76% εκείνων που εργάζονταν στο χονδρικό/λιανικό εμπόριο και στις επισκευές μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς και το 76% όσων εργάζονταν στον κλάδο των μεταφορών και της αποθήκευσης. Επίσης, πραγματική εξάντληση μετά την εργασία ένιωθε πάντα ή συχνά το 72% των εργαζομένων στις κατασκευές, το 72% των εργαζομένων στην εκπαίδευση και το 70% εκείνων που εργάζονταν στη μεταποίηση.
  • Αντίστοιχη ήταν η απάντηση του 66% των εργαζομένων που δραστηριοποιούνταν στους τομείς της ανθρώπινης υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, του 63% όσων εργάζονταν στον τομέα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας και του 61% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις στον τομέα των επιστημονικών και των τεχνικών δραστηριοτήτων.
  • Πραγματική σωματική εξάντληση μετά την εργασία ένιωθε το 80% των ερωτηθέντων που εργάζονταν σε μεγάλες επιχειρήσεις με απασχολουμένους άνω των 250 ατόμων, το 75% εκείνων που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν 10 έως 50 άτομα και το 73% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν 1 έως 10 άτομα. Σχετικά χαμηλότερο (69%) ήταν το ποσοστό των ερωτηθέντων που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν 50 έως 250 άτομα και ένιωθαν σωματική εξάντληση μετά την εργασία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ