Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.3 C
Athens

Ιατρικοί επισκέπτες: Απαγόρευση εισόδου στα νοσοκομεία, λόγω κορονοϊού – Σε ασφυξία ο κλάδος

Σοβαρό πρόβλημα εργασίας, αντιμετωπίζουν πλέον οι ιατρικοί επισκέπτες, μετά την κυβερνητική απόφαση να απαγορεύεται η είσοδός τους στους «φυσικούς χώρους» απασχόλησής τους, δηλαδή στα νοσοκομεία, ελέω πανδημίας.

Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών Συναφών Επαγγελμάτων – Κλάδων (ΠΟΣΥΦΕ-ΣΕΚ), πραγματοποίησε την 1η Σεπτεμβρίου, συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, δίνοντας έμφαση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα που έχει ανακύψει. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι θα πρέπει να επανέλθει η κανονικότητα στην ιατροφαρμακευτική ενημέρωση και περίθαλψη υπό αυστηρά μέτρα προφύλαξης και προϋποθέσεις, που ούτως ή άλλως έχει θέσει η Πολιτεία.

Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, η ΠΟΣΥΦΕ-ΣΕΚ πρότεινε τα εξής πέντε μέτρα:

  • Η ιατροφαρμακευτική ενημέρωση των γιατρών μέσω των ιατρικών επισκεπτών στα νοσοκομεία και τις υγειονομικές μονάδες της χώρας να γίνεται σε συνεννόηση με τους γιατρούς ή την επιστημονική επιτροπή της μονάδας, κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης (ραντεβού).
  • Η ιατροφαρμακευτική ενημέρωση να γίνεται μόνον στα γραφεία των γιατρών ή σε χώρους που θα ορίζει ο ίδιος ο γιατρός.
  • Να απαγορεύεται ρητά η παρουσία των ιατρικών επισκεπτών σε χώρους ή και θαλάμους νοσηλείας ασθενών.
  • Οι ιατρικοί επισκέπτες εντός των νοσοκομειακών και υγειονομικών μονάδων της χώρας θα πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ και η συντεταγμένη Πολιτεία (αποστάσεις, μάσκες, απολυμαντικά χεριών κλπ.)
  • Κάθε ιατρικός επισκέπτης που επισκέπτεται νοσοκομείο ή υγειονομική μονάδα της χώρας θα πρέπει να καταθέτει στοιχεία επικοινωνίας του, καθώς και την εταιρία του στην είσοδο της υγειονομικής μονάδας ή όπου αλλού του υποδείξουν οι αρμόδιοι.

Η ΠΟΣΥΦΕ ΣΕΚ υπογράμμισε στον αρμόδιο υφυπουργό, ότι ο κλάδος των ιατρικών επισκεπτών, «ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και επέδειξε μέχρι σήμερα υψηλή ατομική και συλλογική ευθύνη». Η Ομοσπονδία πρόσθεσε ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιώξουμε τη συνεργασία των εργοδοτικών φορέων του κλάδου του Φαρμάκου, των συλλογικών οργάνων του ιατρικού και φαρμακευτικού κόσμου της χώρας, τον ΕΟΦ, καθώς και το συντονισμό όλων των εργαζόμενων στον κλάδο του Φαρμάκου. Στόχος μας είναι η παροχή υψηλής ιατροφαρμακευτικής ενημέρωσης και το feed back από την κλινική ιατρική πράξη στη φαρμακοβιομηχανία και την έρευνα για την προαγωγή της δημόσιας υγείας, που τόσο το έχει ανάγκη η χώρα μας σε αυτή την χρονική στιγμή, λόγω της πανδημίας του COVID.»

O κ. Κοντοζαμάνης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την εγκύκλιο που απαγορεύει την είσοδο στα νοσοκομεία και στις υγειονομικές μονάδες σε χιλιάδες ιατρικούς επισκέπτες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ