Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.9 C
Athens

Θερμική καταπόνηση: Προστασία των εργαζομένων ενόψει καλοκαιριού

Η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι εργοδότες για την προστασία τους, έγιναν αντικείμενο ειδικής εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Τονίζεται ότι κατά την περίοδο του θέρους, ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται στις υπαίθριες εργασίες (π.χ. σε οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα) και στις εργασίες σε στεγασμένους χώρους. Εκεί,  λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας – υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.) και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

Στην εγκύκλιο αναφέρονται οκτώ διαφορετικά μέτρα, που πρέπει να λάβουν οι εργοδότες για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων. Αυτά είναι τα εξής:

  1. Ο προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αναμένεται να είναι αυξημένος.
  2. Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  3. Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών που προβλέπεται.
  4. Η ενημέρωση και παροχή οδηγιών στους εργαζόμενους.
  5. Η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.
  6. Σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού λαμβανομένης υπόψη της φύσης της εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που απαιτείται για την εκτέλεσή της και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους.
  7. Οι εργοδότες οφείλουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης και, όπου δεν προβλέπεται η απασχόληση Ιατρού Εργασίας, με ιατρική βεβαίωση που θα προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

8. Επιχειρήσεις υπαγόμενες σε συλλογικές ρυθμίσεις εργασίας εν ισχύ, οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, σύμφωνα με τυχόν ειδικούς όρους που περιλαμβάνονται σε αυτές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ