Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
19.1 C
Athens

Η Ώρα των Συνταξιούχων – Κρίσιμες δίκες για τα αναδρομικά

Πρώτη εκπομπή για το νέο έτος και η «Ώρα των Συνταξιούχων» ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με το «καυτό» θέμα των αναδρομικών και τις δύο δίκες σε Ελεγκτικό Συνέδριο και Συμβούλιο της Επικρατείας, που διεξάγονται το επόμενο 48ωρο.

Τονίστηκε ότι από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό, αν και ποια επιπλέον αναδρομικά θα επιδικαστούν στα 2,5 εκατ. συνταξιούχων. Αναδρομικά που αφορούν μνημονιακές περικοπές σε επικούρηση και Δώρα.

Στην εκπομπή υπογραμμίστηκε ότι ο αγώνας των συνταξιούχων είναι διαρκής και δεν διαφοροποιείται όσο και αν αλλάζουν οι υπουργοί Εργασίας. Η έλευση του Κωστή Χατζηδάκη στη θέση του Γιάννη Βρούτση, ουδόλως αλλάζει τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων τόσο για τα αναδρομικά, όσο συνολικά για την απονομή των συντάξεων.

Οι εκκρεμότητες στις απονομές συντάξεων ήταν το άλλο μεγάλο θέμα που απασχόλησε την εκπομπή. Δόθηκαν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σε σχέση με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν τόσο για κύρια όσο και για επικουρική ασφάλιση και τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι χρειάζονται άμεσα προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Διαφορετικά, το 2021 θα είναι ένα έτος που η συσσώρευση εκκρεμών συντάξεων, θα αυξηθεί και άλλο.

Στην εκπομπή, παρέμβαση πραγματοποίηση η Πόπη Μουρίκη. Η Γενική Γραμματέας του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, ανέλυσε διεξοδικά το πρόβλημα της παράλληλης ασφάλισης και τόνισε ότι εδώ και 5 χρόνια δεν έχει χορηγηθεί καμία προσαύξηση στις συντάξεις αυτής της κατηγορίας. Τόνισε δε ότι το ΕΝΔΙΣΥ ετοιμάζεται για  μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του e-ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια να ασκηθεί περισσότερη πίεση και να ξεπεραστεί το πρόβλημα, για να δοθούν τα ποσά που οφείλονται σε 62.400 δικαιούχους – συνταξιούχους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ