Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
25 C
Athens

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας φέρνει περισσότερους ελέγχους από το ΣΕΠΕ

Τράπεζες και μεγάλα σούπερ μάρκετ, που έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αναμένεται να διαπιστώσουν εντατικοποίηση των ελέγχων από την πλευρά του ΣΕΠΕ. Ανάλογη «τύχη» θα έχουν το αμέσως επόμενο διάστημα, οι κλάδοι που πρόκειται να ενταχθούν σε αυτή την νέα διαδικασία προσδιορισμού του ωραρίου απασχόλησης, δηλαδή οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι επιχειρήσεις security.

Αυτό είναι το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (που υποκατέστησε το ΣΕΠΕ). Ήδη, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της νέας αρχής, διενεργήθηκαν σχεδόν 60.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν περίπου 12.000 κυρώσεις (20% παραβατικότητα) και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 32,2 εκατ. ευρώ. Το 2022 οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων στους κλάδους των delivery-courier, στα σχολικά λεωφορεία και την οικοδομή. Το πλήθος των ελέγχων κατά το 11μηνο του 2022 ξεπέρασε το αντίστοιχο μέγεθος των ετήσιων ελέγχων για όλα τα χρόνια από το 2015 και μετά, ενώ βάσει του σχεδιασμού, όπως παρουσιάστηκε χθες, από τον Διοικητή της Αρχής Γιώργο Τζιλιβάκη στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, το 2023 θα διενεργηθούν περισσότεροι και πιο στοχευμένοι έλεγχοι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.

Να σημειωθεί ότι η οργανωτική μετάβαση του πρώην ΣΕΠΕ στο νέο καθεστώς λειτουργίας, ως Επιθεώρηση Εργασίας ολοκληρώθηκε και τυπικά την 1η Φεβρουαρίου 2023 και με αφορμή αυτό το γεγονός, ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε χθες, τα γραφεία της ανεξάρτητης πλέον, Αρχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη συνάντηση,  το 11μηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2022 έγιναν 59.476 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 11.871 κυρώσεις και πρόστιμα συνολικού ύψους 32,2 εκατ. ευρώ. Το ίδιο χρονικό διάστημα, η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων διενήργησε 32.898 ελέγχους και διαπίστωσε 8.826 παραβάσεις, με αιχμή  (4.841 παραβάσεις ή 54,8%) αυτές που αφορούν την μη τήρηση της υποχρέωσης του εργοδότη να συντάσσει ή και να αναρτά σε εμφανές σημείο στην επιχείρηση τους πίνακες προσωπικού και ωρών εργασίας, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο το εάν όσοι βρίσκονται εντός της επιχείρησης είναι δηλωμένοι και οφείλουν να απασχολούνται κατά τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Ακολουθούν παραβάσεις όπως η αδήλωτη εργασία (10,2%), η μη τήρηση υποχρεώσεων, διατυπώσεων και λοιπών διαδικασιών (8,7%), η άρνηση εισόδου και πρόσβασης των ελεγκτών (7,9%) και η μη καταβολή δεδουλευμένων (5,8%).

Όσο για το 2023, έμφαση, με εφαρμογή της μεθόδου του risk analysis και με βάση τους ελέγχους που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, θα δοθεί σε κλάδους στους οποίους εντοπίζεται ιστορικά μεγαλύτερη παραβατικότητα, σε επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζόμενους και ιδίως εκείνες που όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» δεν έχουν ελεγχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βάσει των πλέον διαθέσιμων στοιχείων, οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου, του επισιτισμού, της βιομηχανίας τροφίμων και των ξενοδοχείων βρίσκονται μέσα σε αυτούς που διαπιστώνονται οι περισσότερες παραβάσεις όσον αφορά την τήρηση της εργατικής  νομοθεσίας, των εργασιακών σχέσεων αλλά και των όρων υγιεινής και ασφάλειας, κυρίως σε περιόδους όπως αυτή και κατά την οποία διαπιστώνεται σημαντικά υψηλός αριθμός εργατικών ατυχημάτων αλλά και θανάτων εργαζομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ