Αύξηση στις υπερωρίες κατά 61,2% καταγράφηκε στο κλάδο των super market μετά την έναρξη χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2022 έως σήμερα. Ακριβέστερα, τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του συστήματος Εργάνη δείχνουν ότι οι υπερωρίες κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 ανήλθαν στο 1,53 εκατ. όταν πέρσι ήταν 1,49 εκατ ώρες, ακόμα λιγότερες (1,58 εκατ. ώρες) το 2022, ενώ το 2021 (περίοδος lockdown) είχαν καταγραφεί μόλις 957.000 υπερωρίες. Σημειώνεται ότι κατά την ίδια περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου του τρέχοντος έτους, τα πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν την χρήση της Ψηφιακής Κάρτας ανήλθαν στα 1.129, αριθμός που τα κατατάσσει στη δεύτερη θέση επί του συνόλου των κυρώσεων (7.024), επί όλων των παραπτωμάτων που σημειώθηκαν την αντίστοιχη περίοδο και εντοπίστηκαν από τα κλιμάκια των Επιθεωρητών Εργασίας.
Η βελτίωση στον τομέα των υπερωριών ερμηνεύεται διττά από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας: Από τη μία πλευρά δείχνει ότι το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας βοηθά ώστε να καταγράφεται ο ακριβής χρόνος εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί σε αυτό. Άρα, οι όποιες υπερωρίες προκύπτουν, καταγράφονται και αποδίδονται προς τους δικαιούχους, που τυχαίνουν αύξηση εισοδήματος. Από την άλλη όμως, δείχνει ότι υπήρχε μια μεγάλη περίοδος μη σωστής καταγραφής υπερωριών, άρα και απώλειας εισοδήματος για τους εργαζόμενους. Διαδικασία, που δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ισχύει ακόμα για τους κλάδους εκείνους, που βρίσκονται εκτός Ψηφιακής Κάρτας, παρά το γεγονός ότι διανύει το τρίτο έτος λειτουργίας της.
Έως τώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το νέο μοντέλο καταγραφής του ωραρίου απασχόλησης σε πραγματικό χρόνο, αφορά περίπου 750.000 εργαζόμενους, που απασχολούνται σε 73.000 επιχειρήσεις. Από αυτούς, οι 150.000 εργαζόμενοι εντάχθηκαν στην Ψηφιακή Κάρτα, στην α’ φάση εφαρμογής της, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2022 (τράπεζες και supermarket), έως τον Απρίλιο του 2023 (ασφαλιστικές εταιρίες, security, ΔΕΚΟ). Οι υπόλοιποι 600.000 εργαζόμενοι, προστέθηκαν στο συγκεκριμένο σύστημα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αρχικά πιλοτικά και από τον Ιούλιο κανονικά, από την Βιομηχανία (25.300 επιχειρήσεις) και από το Λιανεμπόριο (47.500 επιχειρήσεις).
Με τον τουρισμό και την εστίαση να είναι οι δύο επόμενοι, μεγάλοι κλάδοι της Οικονομίας, που αναμένεται να ενταχθούν στη διαδικασία, πιλοτικά εντός του τρέχοντος μήνα και κανονικά από τις αρχές του 2025, εκτιμάται ότι θα προστεθούν άλλοι 600.000 εργαζόμενοι στη διαδικασία. Θα υπάρξουν και εξαιρέσεις από τη διαδικασία, που αναμένεται να καθοριστούν μετά από διαδοχικές συσκέψεις που θα πραγματοποιήσει η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, με εκπροσώπους από το σύνολο των ανωτέρω κλάδων.
Στο θέμα της ευρύτερης λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας και των υπερωριών, αναφέρθηκε χθες, σε τηλεοπτική της συνέντευξη και η κα Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι «είναι και αυτό ένα εργαλείο εναντίον της υποδηλωμένης και της αδήλωτης εργασίας». Επ’ αυτού, ανακοίνωσε ότι σήμερα, Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη συμμετοχή των βασικών κοινωνικών εταίρων στους τομείς τουρισμού και εστίασης στην οποία θα υπάρξει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την επέκταση της ψηφιακής κάρτας στους τομείς αυτούς.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός διαδικασίας σήμανσης της Ψηφιακής Κάρτας, έχουν τεθεί έως τώρα, τρεις κατηγορίες εργαζομένων: Όσοι απασχολούνται με καθεστώς τηλεργασίας, όσοι δεν έχουν σταθερό τόπο απασχόλησης, με συνέπεια να μετακινούνται συνεχώς από μέρα σε μέρα και τα Διευθυντικά Στελέχη.
Τα πρόστιμα που επιβάλλονται και φτάνουν έως τα 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, προκύπτουν μετά από επιτόπιο έλεγχο στις επιχειρήσεις που έχουν συμβληθεί με το σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας.