Η πανδημία, το lockdown και η αναστολή λειτουργίας δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, έχει επιφέρει τεράστια αναστάτωση στη λειτουργία της αγοράς. Δεν είναι μόνο η έλλειψη ρευστότητας που όσο περνάει ο καιρός θα κάνει την εμφάνισή της, λόγω κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης. Είναι και μια σειρά από εργασιακά ζητήματα που ανακύπτουν και τα οποία δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και πρέπει να επιλυθούν άμεσα.
Ένα εξ αυτών είναι και το ζήτημα του υπολοίπου ετήσιας άδειας που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες εργαζόμενοι. Ένα υπόλοιπο που βάσει νομοθεσίας, πρέπει να έχει τακτοποιηθεί έως το τέλος του κάθε έτους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι έως την 31η Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν λάβει το υπόλοιπο της ετήσιας άδειάς τους ή σε διαφορετική περίπτωση, εάν οι ίδιοι συναινέσουν, πρέπει να το πληρωθούν.
Φέτος όμως τίποτα από τα δύο δεν μπορεί να ισχύσει.
Λόγω πανδημίας, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων, δυσκολεύεται ιδιαίτερα να προλάβει να πάρει το υπόλοιπο αδείας που διαθέτει. Αν μάλιστα, τα μέτρα του lockdown παραταθούν και τον Δεκέμβριο (κάτι που φαντάζει πολύ πιθανό), τότε θα είναι πρακτικά αδύνατο οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης να μπορούν να λάβουν την άδειά τους.
Γι’ αυτό και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η διάρκεια χορήγησης της ετήσιας αδείας, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου. Το ζήτημα φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και αναζητείται η κατάλληλη νομοθετική φόρμουλα.
Εάν τηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να πληρώσουν το αντίτιμο της άδειας προς τους εργαζόμενους. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ευθύνονται ούτε οι εργοδότες, που τέθηκαν σε καθεστώς lockdown και άξαφνα και απροειδοποίητα αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες ελέω μέτρων περιορισμού της διασποράς της νόσου, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, τα οποία αναμένεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάριο στη βάση του να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση, ολιγόμηνη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας κάλυψης της ετήσιας άδειας του 2020. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν τη νέα ημερομηνία-ορόσημο να είναι η 31η Μαΐου 2021.
Βέβαια, μια τέτοια ρύθμιση έχει «οσμή» αντισυνταγματικότητας, αλλά με την επίκληση των «ειδικών συνθηκών» που βιώνει η χώρα, κάτι τέτοιο μπορεί να ξεπεραστεί.