Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.2 C
Athens

Η Μακεδονία υποφέρει από την ανεργία – Στοιχεία σοκ!

Σοκάρουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει τα Εργατικά Κέντρα της Βορείου Ελλάδος σχετικά με το «φλέγον» ζήτημα της ανεργίας. Ένα πρόβλημα που βιώνει σχεδόν όλη η Μακεδονία και είναι ιδιαίτερα έντονο με τα ποσοστά, ειδικά όταν γίνεται αναφορά στους νέους, να φτάνουν έως και το… εξωπραγματικό 70% σε ορισμένες περιοχές! Οι περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας,  αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεργίας, με τα ποσοστά να κυμαίνονται κοντά στο 30%, στον γενικό πληθυσμό…

Τα στοιχεία αυτά αναδείχτηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε η ΓΣΕΕ με τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής, λόγω της 85ης ΔΕΘ. Όπως φαίνεται, εκπέμπουν SOS για τον χειμώνα που έρχεται, όχι μόνο η Θεσσαλονίκη, αλλά και η Δράμα, η Καστοριά, η Κατερίνη, η Χαλκιδική, η Πτολεμαΐδα, η Πέλλα, η Βέροια, οι Σέρρες, η Φλώρινα,  η Ξάνθη και η Καρδίτσα.

Πιο συγκεκριμένα, τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, από την ΓΣΕΕ, επισημαίνουν τα εξής:

  • Θεσσαλονίκη

Εκτίμηση ότι η ανεργία το φθινόπωρο θα υπερβεί το… 40%! Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

  • Δράμα

Ήδη η ανεργία προσεγγίζει το 30%. Μία από τις μεγαλύτερες πληγές της περιοχής να αποτελεί η αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων που γίνονται στα λατομεία του νομού.

* Καστοριά

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Εργατικό Κέντρο της πόλης,  δείχνουν ότι ξεπερνάει το 50% η ανεργία! Μάλιστα, οι αναφορές που γίνονται δεν επικεντρώνονται στο ότι κάθε σπίτι έχει και από έναν άνεργο, αλλά στο να βρεθεί αν κάθε σπίτι έχει κάποιον που να εργάζεται…

*Κατερίνη

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το φετινό χειμώνα η ανεργία θα ξεπεράσει τα ποσοστά που είχε ανέλθει στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Διαπιστώνεται δε ότι υπάρχει ανυπαρξία ελέγχων από το ΣΕΠΕ για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αυθαιρεσίας.

*Χαλκιδική

Το τελευταίο τρίμηνο, καταγράφηκε βελτίωση της εικόνας. Αν προστεθούν άλλες 1.200 θέσεις εργασίας από τα μεταλλεία, ίσως αυτό συνεχιστεί. Πάντως, τους θερινούς μήνες, παρά τον τουρισμό, η ανεργία κινείται στα επίπεδα του 18%. Το χειμώνα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 25%.

 

  • Πτολεμαΐδα

Ο μεγάλος φόβος που υπάρχει είναι ότι θα υπάρξει δραματική αύξηση της ανεργίας, λόγω απολιγνιτοποίησης. Σε συνδυασμό με την πανδημία και τα προβλήματα που δημιούργησε, εκτιμάται ότι η κατάσταση τους επόμενους μήνες θα είναι εκρηκτική.

  • Πέλλα
    Η ανεργία στην περιοχή υπολογίζεται στο 50%. Εκτός από την πανδημία, οι κακές καιρικές συνθήκες και ειδικά ο παγετός και το χαλάζι που κατέστρεψαν την αγροτική παραγωγή, έδωσαν επιπλέον «χτύπημα» στην εποχική εργασία.
  • Βέροια

Το πρόβλημα που εντοπίζεται εκεί, είναι ότι  δεν υπάρχουν εργαζόμενοι για να καλύψουν θέσεις στον πρωτογενή τομέα! Γίνεται λόγος για κονσερβοποιεία της περιοχής, τα οποία αναζητούν εργαζόμενους, δίχως επιτυχία…

* Σέρρες

Η ανεργία υπολογίζεται  38-40%. Αιτία η σημαντική υποχώρηση που συντελέστηκε στο νομό στη μεταποίηση και στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στους νέους, που δεν βρίσκουν δουλειές και φεύγουν από την περιοχή.

*Φλώρινα

Πρόκειται για την περιοχή που υπάρχει η εκτίμηση για ανεργία 70% στους νέους! Αιτία κατά βάση η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης, που με βίαιο τρόπο, οδηγεί μαζικά τους πολίτες στην ανεργία.

  • Ξάνθη

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η ανεργία κυμαίνεται στα επίπεδα του 45%. Μάλιστα και σε αυτή την περιοχή έχουν καταγραφεί αυξήσεις στα εργατικά ατυχήματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ