Όλο και πιο δύσκολη, γίνεται στο μέλλον, η προκήρυξη απεργίας. Το εργασιακό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει μια σειρά από τροποποιήσεις, που εκκινούν από την καταγραφή των συνδικαλιστών οργανώσεων και καταλήγουν μέχρι και στην διακοπή μιας απεργιακής κινητοποίησης, αν διαπιστωθεί ότι παρεμποδίζονται εργαζόμενοι που το επιθυμούν, να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους και να δουλέψουν.
Οι νέες διατάξεις, προβλέπουν τα εξής:
- Καθιερώνεται Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Η καταχώρηση των οργανώσεων σε αυτό είναι προϋπόθεση για να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα και για να ασκούν τα δικαιώματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της κήρυξης απεργίας. Επίσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν τα συνδικάτα να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).
- Δυνατότητα εξ αποστάσεως ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας και η μυστικότητα της ψήφου.
- Απαγόρευση της παρεμπόδισης εργαζομένων, οι οποίοι κατά την διάρκεια απεργίας επιθυμούν να εργαστούν. Στην περίπτωση αυτή, όπως προαναφέρθηκε θα μπορεί να κινηθεί η σχετική διαδικασία και με δικαστική απόφαση να λήξει η απεργία.
- Πρόβλεψη για προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας 33% κατά τη διάρκεια απεργίας. Αφορά επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ζωτική σημασία για το κοινωνικό σύνολο. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην υγεία, την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, τη διύλιση πετρελαίου, την αποκομιδή απορριμμάτων, τη φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων στα λιμάνια και τη μισθοδοσία στο δημόσιο (συντάξεις).