Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
11.4 C
Athens

ΕΦΚΑ: Οι απονομές συντάξεων «φέρνουν» προσλήψεις συμβασιούχων… εκτός ΑΣΕΠ!

Οι προσλήψεις των 100 συμβασιούχων, για να στελεχώσουν τα τμήματα απονομής των συντάξεων, που ανακοίνωσε προ ημερών η διοίκηση του ΕΦΚΑ, θα πραγματοποιηθούν εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ. Η αποκάλυψη αυτή έγινε από τον Γιώργο Δημητριάδη,  πρόεδρο του σωματείου πτυχιούχων – συμβασιούχων Ελλάδος, ο οποίος έθεσε μια σειρά από ερωτηματικά και απορίες, σχετικά με το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή, «Η Ώρα των Συνταξιούχων», ο κ. Δημητριάδης δεν έκρυψε την απορία του γι’ αυτή την ξαφνική επιλογή. Οι ενστάσεις του επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι οι προσλήψεις, που αφορούν συμβάσεις έργου διάρκειας 14 μηνών, θα προκύψουν μέσα από μια διαδικασία που δεν θα έχει την «ασφαλιστική δικλείδα» του ΑΣΕΠ. Επίσης, ερωτηματικό υπάρχει στο εάν θα δοθεί πρόσθετη μοριοδότηση για προηγούμενους συμβασιούχους, που κάλυπταν τις ίδιες θέσεις επί μία διετία και διαθέτουν εμπειρία στην απονομή των συντάξεων.

Πάντως, ακόμα και έτσι, στον ΕΦΚΑ έχουν διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος, καθώς οι κύριες συντάξεις που δεν έχουν απονεμηθεί υπερβαίνουν τις 120.000 και επιδιώκουν να βρουν τρόπους επίλυσής του. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιλογή ένταξης δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία απονομής συντάξεων. Μόνο που κατά τον κ. Δημητριάδη, η διαδικασία αυτή είναι λίγο «τσιμπημένη». Θα κοστίζει σε ετήσια βάση από 60 έως 70 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι 683 συμβασιούχοι που δούλευαν στο σύστημα και δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους στις αρχές της χρονιάς,  κόστιζαν 4,8 εκατ. ευρώ ετησίως…

Σε κάθε περίπτωση, στον ΕΦΚΑ «τρέχουν» τη διαδικασία των προσλήψεων συμβασιούχων, παράλληλα με τη β’ φάση επιμόρφωσης δικηγόρων και λογιστών για ένταξή τους στην απονομή των συντάξεων. Φαίνεται  πως το «κύμα» νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης που έρχεται το τελευταίο δίμηνο του έτους θα είναι τόσο μεγάλο, που η κατάσταση θα επιδεινωθεί περισσότερο. Άρα πρέπει να παρθούν μέτρα για να αντιστραφεί το κλίμα. Με δεδομένο ότι η πρόσληψη των 100 συμβασιούχων αφορά μόνο την Αττική, δεν αποκλείεται λοιπόν να ακολουθήσει και άλλη δημόσια πρόσκληση για συμβασιούχους, αυτή τη φορά για την επαρχία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ