Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

ΕΦΚΑ: Λήγει η προθεσμία για ασφαλιστική ικανότητα σε μη μισθωτούς που συνδέεται με τις παροχές υγείας

Περιθώριο έως τις 31 Μαΐου έχουν οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και  αυτοαπασχολούμενοι) για να ανανεώσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα,  αξιοποιώντας ανάλογη ρύθμιση. Η σχετική υπενθύμιση έγινε από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, με την επισήμανση ότι και φέτος για δεύτερη σερί χρονιά,  ισχύει η χορήγηση ασφαλιστικής  ικανότητας με την καταβολή μόνο του ποσού που αντιστοιχεί στις εισφορές του 2022, σε σχέση με τον κλάδο υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι ενδιαφερόμενοι. Αυτή η ρύθμιση ισχύει για όλους τους μη μισθωτούς, ανεξάρτητα εάν έχουν άλλες αρρύθμιστες οφειλές προς τα Ταμεία. Έτσι,  θα μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα και να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Το ποσό που πρέπει  να καταβληθεί αν πρόκειται για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, ανέρχεται σε 723,6 ευρώ,  ενώ αν πρόκειται για τη δεύτερη κατηγορία, αυξάνεται στα 844,44 ευρώ.

Από την 1η Ιουνίου 2023 όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton. Εν συνεχεία η ασφαλιστική ικανότητα αποδίδεται άμεσα στους ενδιαφερόμενους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σημειώνεται  ότι, όσον αφορά ειδικά στην ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους, αυτή έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ