Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

ΕΦΚΑ: Η έναρξη στην Εφορία προηγείται της ασφάλισης για τους μη μισθωτούς

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες πρώτα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν έναρξη εργασιών στην Εφορία και στην συνέχεια να ασφαλιστούν στον ΕΦΚΑ και όχι το αντίθετο, όπως ίσχυε έως τώρα. Θα αρκεί μια αίτηση από τους ενδιαφερόμενους μη μισθωτούς για να εκκινήσει η διαδικασία της ασφάλισης, από την πρώτη κιόλας μέρα που θα πραγματοποιείται η διαδικασία της έναρξης εργασίας ή της μεταβολής, στο πεδίο της Φορολογικής Διοίκησης.

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ορίζει ότι από 22 Φεβρουαρίου 2022, έχει πάψει να ισχύει η υποχρέωση της λεγόμενης «προεγγραφής» για μη μισθωτούς, ώστε να χρησιμοποιείται το εν λόγω έγγραφο ως δικαιολογητικό για να γίνει έναρξη ή μεταβολή εργασιών στην Εφορία. Έτσι, δεν θα ισχύει πια το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο για να πραγματοποιηθεί έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ. Αντίστοιχα, καταργείται και η οποιαδήποτε υποχρέωση υπήρχε για προσκόμιση οποιουδήποτε άλλου εγγράφου, βεβαίωσης ή ασφαλιστικής ενημερότητας του ΕΦΚΑ, προς την Φορολογική Διοίκηση, για περιπτώσεις μεταβολής εργασιών.

Πλέον ο e-ΕΦΚΑ, έχει την δυνατότητα να αντλεί μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και να διασταυρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την ολοκλήρωση της εγγραφής στον Φορέα, όταν πρόκειται για μη μισθωτούς.

Άρα, οι ανωτέρω ασφαλισμένοι, θα μπορούν όταν αναλαμβάνουν απασχόληση που υπάγεται στον ΕΦΚΑ, να υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Φορέα, από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων τους και μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής.

Εάν δεν υποβληθεί η απαραίτητη αίτηση, εντός δεκαημέρου από τον επόμενο μήνα, από εκείνον την έναρξης απασχόλησης, ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να προχωρήσει αυτεπάγγελτα στην ασφάλιση του μη μισθωτού. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα τον εντάσσει αυτόματα στην 1η ασφαλιστική κατηγορία.

Με άλλη εγκύκλιο, ο ΕΦΚΑ ορίζει ότι παρέχεται το δικαίωμα, στους ασφαλισμένους που έχουν δυνατότητα να ασφαλιστούν σε δύο ή περισσότερους Φορείς ταυτόχρονα, να επιλέξουν έναν εξ αυτών. Δίνεται περιθώριο έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη επιλογή, που αφορά την ασφαλιστική περίοδο από την 1.1.2017 και μετά. Το μέτρο αφορά μηχανικούς,  δικηγόρους, γιατρούς που είχαν δικαίωμα διπλής ασφάλισης και τώρα μπορούν να διαμορφώσουν καλύτερα τον συνολικό ασφαλιστικό τους βίο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ